Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Orrszarvúvédelmi kampány

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Orrszarvúvédelmi kampány az Állatkertben

Budapest, 2005. december 14. (szerda)

Újra vemhes Lulu, az Állatkert mesterségesen termékenyített orrszarvúnősténye

Az orrszarvúak fennmaradását fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet az európai állatkertek orrszarvúvédelmi kampánya, amelyhez a Fővárosi Állat- és Növénykert is csatlakozott. Az egész kontinensre kiterjedő kampányban részt vevő állatkertek az ismeretterjesztés mellett adományokat is gyűjtenek a vadonban élő orrszarvúak védelmének közvetlen támogatására. A kampány budapesti programjait a mai kampánynyitó sajtótájékoztatón indította útjára dr. Bogsch Ilma, az Állatkert főigazgatója, és dr. Benkó Sándor, a Benkó Dixieland Band vezetője. Az esemény részeként átadták Székely Kata orrszarvú kisplasztikáját, amely művészi értékén túl - Braille írásos felirattal kiegészítve - a vakok és gyengénlátók számára is segíti az ismeretszerzést. M. Tóth Zsolt jégszobrász jégből faragott orrszarvút is készített erre az alkalomra, az Állatkert pedig bejelentette, hogy Lulu, a nőstény orrszarvú ismét vemhes.

"A jégből készült orrszarvúszobor idővel elolvad, mi azonban azt szeretnénk, ha az élő orrszarvúak még hosszú időn át fennmaradnának. Ezért van szükség a kampányra!" - osztotta meg gondolatait a nyilvánossággal dr. Bogsch Ilma, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója, az orrszarvúvédelmi kampány megindítása alkalmából szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Az egész Európára kiterjedő orrszarvúvédelmi kampányt az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) hívta életre a "Save the Rhinos International" elnevezésű orrszarvúvédelmi szervezettel együttműködve. A kampányban lényegében valamennyi jelentős európai állatkert, így az EAZA tagságába tartozó Fővárosi Állat- és Növénykert is részt vesz.


Földünk orrszarvúi

Orrszarvúfaj / Becsült egyedszám / Veszélyeztetettség mértéke

Szélesszájú (v. fehér) orrszarvú (Afrika)

11.100 egyed / sebezhető

Keskenyszájú (v. fekete) orrszarvú (Afrika)

3100 egyed / kritikusan veszélyeztetett

Indiai (v. páncélos) orrszarvú (Ázsia)

2400 egyed / kritikusan veszélyeztetett

Szumátrai orrszarvú (Ázsia)

300 egyed / kritikusan veszélyeztetett

Jávai orrszarvú (Ázsia)

60 egyed / kritikusan veszélyeztetett


A kampány célja felhívni a nyilvánosság figyelmét az orrszarvúak természetvédelmi helyzetére, a fennmaradásukat fenyegető veszélyekre, valamint arra, hogy mit lehet tenni az orrszarvúak védelme érdekében. Az ismeretterjesztő munkán kívül a célok között szerepel az is, hogy a szabad természetben élő orrszarvúak védelmébe bevonják az európai állatkerteket évente felkereső mintegy 125 millió látogatót. A résztvevő állatkertek adományokat gyűjtenek a szabad természetben folyó orrszarvúvédelmi programok közvetlen támogatására.

Az EAZA korábbi természetvédelmi kampányainak tapasztalatai, sikerei alapján jó esély van arra, hogy a most induló kampány tevékenyen járulhat hozzá az orrszarvúak védelméhez. A 2000/01-es szezonban például a "bozóthús kampány" petíciójához - amelyet az EAZA az Európai Parlamenthez juttatott el - 1,9 millió aláírást sikerült összegyűjteniük az európai állatkerteknek, így a kampány Európa történetének egyik legnagyobb civil kezdeményezésévé vált (a résztvevő 149 európai állatkert közül akkor a budapesti kert gyűjtötte össze a hetedik legtöbb aláírást). A 2002/04-es tigrisvédelmi kampány eredményeként pedig összesen 750 ezer euróval (vagyis 187 millió forintnak megfelelő összeggel) sikerült támogatni a kilenc legfontosabb terepi tigrisvédelmi programot. Ilyen előzmények után minden remény megvan arra, hogy kontinensünk állatkertjei az orrszarvúak megőrzését is segíteni tudják.
Az orrszarvúaknak pedig szükségük van a segítségre! Ezek az ősi kinézetű állatok kétszáz évvel ezelőtt az még milliószámra népesítették be Ázsiát és Afrikát. A vadászat és orvvadászat, valamint a természetes élőhelyek pusztulásának következtében mára az egész világon alig 18.000 orrszarvú él! Az öt ma élő orrszarvúfaj közül négy kritikusan veszélyeztetett, és az ötödiket is sebezhetőnek minősítik a természetvédelmi szakemberek. Ha nem teszünk értük semmit, néhány éven, évtizeden belül végleg eltűnhetnek! Most azonban még megmenthetjük őket a kipusztulástól, és ebben az európai állatkertek orrszarvúvédelmi kampánya is komoly segítséget jelenthet.


Az orrszarvúak fennmaradását fenyegető tényezők

Az orrszarvúak veszélyeztetettségének közvetlen és közvetett okai vannak. A közvetett okok közül a legjelentősebb az ember környezet-átalakító tevékenysége, amelynek következtében az orrszarvúak természetes élettere is lecsökken. A vadászat viszont már közvetlen veszélyeztető tényezőnek számít. Az orrszarvúak ugyan mindenütt védelmet élveznek, ám a feketepiacon nagy a kereslet az orrszarv iránt. Az orrszarvúaknak ez a testrésze valójában egy szarunemű anyagból, keratinból áll, összetételét tekintve tehát nem sokban különbözik az emberi hajtól és körömtől. Ennek ellenére a távol-keleti gyógyászatban gyógyhatást tulajdonítanak neki (a közhiedelemmel ellentétben inkább lázcsillapítóként, és kevésbé afrodiziákumként). A Közel-Keleten pedig a dzsambija nevű hagyományos tőrök nyelét is ebből az anyagból készítik. Mindezek miatt még ma is jelentős számú orrszarvút pusztítanak el.

Az orrszarvúak vadonbeli védelméhez természetesen sok mindenre van szükség. Legfőképpen a vadőrök támogatása a fontos. Az orvvadászok ellen ugyanis leginkább a vadőrök tudnak fellépni: gyakran a szó szoros értelmében tűzharcot vívnak velük, hogy az orrszarvúakat megvédjék. Még több vadőrcsapat felállítására, további vadőrök kiképzésére van tehát szükség, és el kell látni őket megfelelő felszereléssel is. Szükség van terepi kutatásokra is, hogy az orrszarvúaknak otthont adó, megvédendő területeket feltérképezzék. Időnként előfordul, hogy egyes területeken túlszaporodnak, máshonnan meg eltűnnek az orrszarvúak. Így időnként szükség van az állatok áttelepítésére, amelyhez megfelelő eszközökre, felszerelésre van szükség. Környezeti nevelési programok is kellenek, mert a szegénység az orrszarvúak ellen dolgozik, így csak a közösségen alapuló vadvédelmi erőfeszítések lehetnek sikeresek. Az oktatás eszközeivel a helyi lakosokat is a természetvédelem mellé kell állítani. Látható tehát, hogy az orrszarvúak megmentéséhez egyrészt anyagi forrásokra, másrészt környezeti nevelésre, ismeretterjesztő munkára van szükség. Nem véletlen, hogy éppen ezek az EAZA orrszarvúkampányának főbb célkitűzései.


Mire elég az adomány? 

250 Ft
egy oktatási segédanyag kinyomtatására;
300 Ft
egy doboz ceruzára a helyi iskolásoknak;
2000 Ft
a vadőrök számára egy felfújható kempingmatracra;
3750 Ft
egy szúnyoghálós védőöltözetre
8750 Ft
12 vadőr egyhavi élelmiszer ellátmányára
27500 Ft
egy hátizsákra  vadőrök felszereléséhez
37500 Ft
egy órás légi megfigyelésre
37500 Ft
egy vadőr egyhavi fizetésére
45000 Ft
egy professzionális távcsőre
55000 Ft
egy háromszemélyes  vadőrsátorra
75000 Ft
egy nemzeti parki oktató egyhavi fizetésre
85000 Ft
egy műholdas nyomkövető berendezésre és egy sorozat kábítólövedékre
87500 Ft
egy GPS berendezésre
137500 Ft
egy víztartályra
200000 Ft
egy éjjellátó felszerelésre
250000 Ft
egy digitális kamerára az orrszarvúak nyomonkövetésére
425000 Ft
egy megfigyelő állomás létesítésére
3.925.000 Ft
egy az állatok áttelepítésénél használatos darura
126.500.000 Ft
az összes indonéz orrszarvúvédelmi szervezet teljes évi költségvetése

Az európai orrszarvúvédelmi kampány budapesti eseményei a szerdai kampánynyitó sajtótájékoztatóval kezdődtek meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kampányt dr. Bogsch Ilma, az Állatkert főigazgatója, valamint dr. Benkó Sándor, a Benkó Dixieland Band vezetője - úgyis, mint a kert barátja - indította útjára. Az eseményen felavatták azt a két adománygyűjtőt is, amely nem csupán az orrszarvúvédelmet segítő adományokat fogadja be, hanem tájékoztató felülete részletesen bemutatja, hogy milyen természetvédelmi erőfeszítéseket támogat az, aki adományával hozzájárul a kampány sikeréhez. Az orrszarvúak védelmét persze másféleképpen is lehet támogatni, sőt, már az is segítséget jelent, ha minél több emberhez eljut az az üzenet, hogy az orrszarvúaknak segítségre van szükségük a fennmaradáshoz.


Hogyan segíthet?

Az Állatkert arra bíztatja látogatóit, hogy segítsék ők is az orrszarvúak védelmét. Már az is komoly segítséget jelent, ha minél több embernek lesz tudomása az orrszarvúak fennmaradását fenyegető veszélyekről.
Aki adományokkal is tudja támogatni a nemes kezdeményezést, a következő támogatási formák közül választhat:
Az adományok a legegyszerűbben orrszarvúaknál elhelyezett adománygyűjtőkbe helyezhetőek el.
Átutalhatóak az orrszarvúvédelmi kampány
elkülönített számlájára
is, a következő számlaszámra:
11784009-15490658-10060005
A kampány támogatható az állatkerti orrszarvúak, Lulu és Easy Boy jelképes örökbefogadásával is.
A támogatásként felajánlott összegeket az európai szövetség közvetlenül a vadonban élő orrszarvúak védelmére fordítja!

A kampánynyitó rendezvényen leplezték le Székely Kata iparművész hallgató "Lulu" című orrszarvú-kisplasztikáját. Az alkotás - művészi értékén túl - a kertet felkereső vakok és gyengénlátók ismeretszerzését is szolgálja, egy Braille írással írt ismertető szöveggel kiegészítve. A fiatal művész alkotását Mohácsi András szobrászművész méltatta. Az orrszarvú-kisplasztika mellett egy másik, a bronznál sokkal múlandóbb anyagból való művészeti alkotást is készült a jeles eseményre: M. Tóth Zsolt jégből faragott ki egy látványos orrszarvú figurát.


Alkotók és alkotások
A "Lulu" című orrszarvú kisplasztika, amely pihenő testhelyzetben ábrázolja az állatot, 50 cm hosszú, és 9 kg bronzból készült. Alkotója Székely Kata iparművész hallgató, akinek ez az első köztéren kiállított alkotása.
A 130 cm magas, orrszarvút mintázó jégszobrot 150 kg jégből faragta ki M. Tóth Zsolt jégszobrász, aki rendszeresen vesz részt jégszobor faragó világbajnokságokon.

A kampánynyitó rendezvényen hirdette meg az Állatkert zoopedagógiai csoportja az orrszarvúvédelmi kampányhoz tartozó, "Minden orron legyen szarv" elnevezésű alkotói pályázatot. A kert zoopedagógusai 2006. március 1-ig várják a pályaműveket rajz (grafika, festmény, kollázs stb.), fotó, film, kisplasztika, irodalom és oktatóanyag kategóriákban.


A mesterséges termékenyítés jelentősége

A mesterséges termékenyítés a haszonállatok tenyésztésében igen elterjedt módszer. Állatkerti alkalmazása is több évtizedes múltra tekint vissza, ám az orrszarvúaknál az eljárás még kísérleti stádiumban van. A mesterséges termékenyítés számos előnnyel bír az állatkerti gyakorlatban: a nagy testű állatoknál például a szállítási nehézségek nem korlátozzák a genetikailag megfelelő pároktól való utódnyerést, és kisebb a fertőző betegségek terjedésének kockázata is. Ráadásul olyan egyedeknél is szaporulat érhető el ezzel a módszerrel, amelyeknél más módon erre nem volna lehetőség. Ez különösen a ritka, kihalófélben lévő állatok, mint például az orrszarvúak esetében fontos. A Budapesten is látható déli szélesszájú orrszarvúból (Ceratotherium simum simum) 450 példány él a világ állatkertjeiben. Ha nagy biztonsággal megoldhatóvá válik mesterséges termékenyítésük, a módszereket várhatóan a még ritkább, a kihalás közvetlen közelébe került északi szélesszájú orrszarvúaknál (Ceratotherium simum cottoni) is használni tudják majd. Utóbbi alfajból állatkerti körülmények között csupán tíz, a vadonban pedig még további tíz egyed él.


A kampánynyitó sajtótájékoztató legnagyobb érdeklődésre számot tartó bejelentése azonban az volt, hogy Lulu, a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény orrszarvúja ismét vemhes! Mint ismeretes, Lulu legutóbbi vemhességének 16 hónapát egy ország izgulta végig, hiszen Magyarországon még sohasem született orrszarvú, ráadásul Lulu az első olyan orrszarvú az egész világon, akinél mesterséges termékenyítés útján hosszan tartó vemhességest sikerült elérni. Bár a vemhesség rendben lezajlott, az ellés napján kialakult komplikáció miatt a kis orrszarvú végül halva született meg idén augusztus 9-én. Az igazi célt, vagyis az egészséges orrszarvú világrajövetelét akkor nem sikerült elérni, maga a vemhesség azonban jót tett a nőstény orrszarvú élettani állapotának, és az is bebizonyosodott, hogy Lulu kiváló anyaállat. Nemcsak a tejelválasztás indult meg rendesen, hanem a nőstény az élettelen magzatot is védte. Ezért a német és osztrák szakemberekből, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosaiból álló csapat - az ellést követő, különösen termékeny ivarzási periódust kihasználva - még szeptember elején végrehajtott az állaton újabb mesterséges termékenyítést, a budapesti hímtől, Easy Boytól vett szaporítóanyaggal.

A beavatkozást követő hónapokban minden héten kétszer bélsár- és egyszer vérmintákat küldtek állatorvosaink a bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem laboratóriumába, ahol a hormonszint vizsgálatok történtek. Az eredmények nagyon bizakodóvá tették a szakembereket. A harmadik hónap vége után megtörténhetett az első ultrahangos vizsgálat is, amelynek nyomán sikerült kimutatni, hogy Lulu ismét megfogant: a 4D-s képet adó ultrahang berendezés monitorján egy 8,5 cm hosszú magzat volt látható! Az orrszarvúak vemhességi ideje 16-18 hónap, így ha minden rendben alakul, Lulu 2007 elején hozhatja világra borját.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel.: (1) 273-4900/177; (1) 273-4910; fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtóreferens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20/200-5812

Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére


Az EAZA-ról


Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége a világ egyik legjelentősebb regionális állatkerti szervezete, hiszen 34 ország összesen csaknem háromszáz állatkertje tartozik a tagságába. A szervezet jelentős természetvédelmi munkát is végez, részint a veszélyeztetett fajok európai állatkerti tenyészprogramjainak fenntartásával, de akár oly módon is, hogy különféle kampányokat szervez a ritkuló fajok vadonbeli állományainak védelme érdekében.

Korábbi EAZA

kampányok


2000/01:
"Bozóthús" kampány -
a "bozóthús válság" elnevezésű természetvédelmi problémával foglalkozott;
2001/02:
Esőerdő kampány -
a trópusi erdőségek, ezen belül különösen az ún. atlanti esőerdők védelméért indított kampány;
2002/04: Tigriskampány - a vadon élő tigrisek védelmét szolgáló programokat támogatta;
2004/05: Teknősvédelmi kampány - a veszélyeztetett teknősfajok védelmében, különösen a délkelet-ázsiai illegális teknőskereskedelem visszaszorításában nyújtottak segítséget az állatkertek.
A kampányok mindegyikében részt vett a Fővárosi Állat- és Növénykert is.

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS