Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Kígyótojás és zebracsikó

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

A kígyótojásoktól a zebracsikóig

Budapest, 2005. március 31. (csütörtök)

Félszáz tojás a tigrispitonoknál, antilopborjú és zebracsikó az Afrika kifutón

Tojásokon "kotlik" az Állatkert egyik tigrispitonja. A három méteresnél is hosszabb hüllő várhatóan két hónap alatt költi majd ki a múlt szombaton lerakott tojásokat.

"Csuklik" az Állatkert egyik tigrispitonja - legalábbis ezt állapítják meg a látogatók, amikor azt látják, hogy a többméteres, összetekeredett óriáskígyó rendszeresen összerándul. Természetesen csuklásról szó sincs: a hüllő éppen tojásain kotlik.

A nőstény tigrispiton szombat délelőtt rakta le a tojásokat. A gondozók elmondása szerint a tojásrakás reggel háromnegyed nyolctól negyed tizenegyig tartott, és ez idő alatt az óriáskígyó legalább negyven tojást rakott. A pontos számot azért nem lehet megmondani, mert a frissen lerakott tojásokat az anyaállat azonnal körülfonta és betakarta, így nem lehetett egyenként megszámlálni őket.

A Délkelet-Ázsiában honos szalagos tigrispitonok (Python molurus bivittatus) a természetben, és az állatkertekben is december, illetve január hónapokban párzanak, és a márciustól májusig terjedő tavaszi időszakban rakják le a tojásokat. A bőrszerű héjjal fedett tojásokból két hónap elmúltával kelnek ki az akkor még fél méternél rövidebb, általában harminc centis kiskígyók.

Bár a kígyók – hüllők lévén – "hidegvérűek", pontosabban változó testhőmérsékletűek, mégis képesek a tojásokat melengetni. A tojásokat testével körülfonó nőstény ugyanis rendszeres izom-összehúzódásokkal termel hőt a tojások kiköltéséhez. Ilyenkor az állat egész teste megrándul, és első látásra valóban úgy tűnik, mintha az óriáskígyó csuklana.


A tavaszias időjárás miatt az Afrika társaskifutó lakói is mind több időt töltenek a szabadban, így a közönség most már zavartalanul megismerkedhet az itt látható antilopborjúval és zebracsikóval.

A jávorantilop (Taurotragus oryx) az egyik legnagyobbra növő antilopfaj, a kifejlett hímek tömege a 700 kg-ot is meghaladhatja. A február 25-én született Enji nevű antilopborjú persze ettől messze van, különösen, mivel nőstény borjúról van szó. A téli időszakban inkább az antilopistállóban tartózkodott, Eszter nevű (12) mamájával, így csak mostantól láthatja őket rendszeresen a közönség.

Hasonló a helyzet az ugyanebben a kifutóban elhelyezett Böhm-zebrákkal (Equus burchelli boehmi): a január 29-én született zebracsikót a közönség eddig csak esetlegesen láthatta, ha egy-egy szép téli, vagy kora tavaszi napon egy-két órára a gondozók kiengedték a tigrislovakat. Most azonban az időjárás már lehetővé teszi, hogy a kis zebracsikó, és Vanda (11), az anyaállat rendszeresen a kifutón tartózkodjon. A hím zebracsikó egyébként a Wepesi nevet kapta gondozóitól. Ez a szó a szuahéli nyelvben fürgét, gyorsat jelent, de ezen a néven nevezik a sarlósfecskéket is szuahéliül.

Mivel az antilopborjú és a zebracsikó az elmúlt időszakokat külön istállórészben töltötte, összeszoktatásuk természetesen még nem történhetett meg. Egyelőre a délelőtti órákban az antilopokat, 12 után pedig a zebrákat láthatja a kifutón a közönség, mindaddig, amíg az összeszoktatás nem fejeződik be.

A jávorantilopok egyébként kilenc hónapig, a zebrák pedig egy évig vemhesek. Az antilopborjak fél évig, a zebrák kicsit tovább, legalább nyolc hónapig élnek anyatejen. Mindkét fajra jellemző, hogy az újszülöttek néhány órával megszületésük után már lábra állnak, és - még ha eleinte kissé reszketeg végtagokkal - de járni is tudnak.


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812


Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére


A hétvégén ismét nyuszisimogató!


A nagy sikerre való tekintettel az Állatkert a mostani hétvégén (azaz április másodikán és harmadikán) ismét nyuszisimogatót szervez. Mint ismeretes, a kert ezen a módon kíván alternatív lehetőséget nyújtani azoknak a családoknak, gyerekeknek, akik megfogadták az Állatkert tanácsát, és nem vásároltak "húsvéti fellángolásból" élő nyulat, ám nem szeretnének kimaradni a húsvéti "nyúl élményből". Amint az elmúlt hétvégén, most is az állatkerti munkatársak felügyelnek arra, hogy ne csak a gyerekek, hanem a nyuszik is jól érezzék magukat a nyuszisimogatóban.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS