Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Malaca van a varacskosdisznónak!

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Malaca van a varacskosdisznónak!

Budapest, 2005. augusztus 19. (péntek)

Már a kifutón látható a leopárdkölyök is

Először szaporodott Budapesten a sivatagi varacskosdisznó. A június 15-én született malacot már a kifutón láthatja a nagyközönség. Egy másik kisállat, a perzsa leopárdoknál júniusban született kölyök is elhagyta a gyerekszobát: eddig monitoron át figyelhették a látogatók, most viszont már a kifutóban látható.

A négy felnőtt állat mellett egy kéthónapos malacot is láthat az Állatkert közönsége a varacskosdisznók kifutójánál. A kicsi még június 15-én látta meg a napvilágot, ám korábban a belső, elkülönített férőhelyen tartózkodott, illetve csak az esti órákban volt kiengedve a kifutóra az anyaállattal együtt. Az immár kéthónapos malac mostanra vált elég fejletté ahhoz, hogy napközben is a kifutóban legyen, illetve a többi felnőttel is össze lehetett engedni. Így most már a nagyközönség is láthatja az apróságot.

A kismalac egyébként fiú, és azért is különleges, mert ő az első Magyarországon született sivatagi varacskosdisznó.

A sivatagi varacskosdisznókat (Phacochoerus aethiopicus) április közepe óta láthatja az állatkerti közönség. A Varsói Állatkertből érkezett négy felnőtt állat régi hiányt pótolt, hiszen Budapesten már évtizedek óta nem láthatott a közönség eleven varacskosdisznókat. A földünkön élő két varacskosdisznó faj közül az állatkertek általában a szavannai varacskosdisznókat (Phacochoerus africanus) mutatják be, a Budapesten is látható sivatagi fajt Európában csak hat, világszerte pedig összesen csak húsz állatkertben láthatja a közönség. Ennek megfelelően Magyarországon is csak a szavannai faj szaporodott állatkerti körülmények között, a sivatagi varacskosdisznókat viszont még soha nem sikerült hazai állatkertben szaporodásra bírni. Egészen mostanáig!


Elhagyta a "gyerekszobát" az Állatkert perzsa leopárdkölyke is, és most már egyre több időt tölt a kifutóban, természetesen Cezivel, az anyaállattal együtt. Mint ismeretes, a kölyök június 6-án született, ám életének első hónapjait a közönség számára láthatatlan elkülönítőben töltötte, így ebben az időszakban az érdeklődők egy monitor segítségével követhették nyomon az Állatkert legifjabb nagymacskájának fejlődését. Mostantól azonban már a kifutóban látható az anyaállattal együtt, bár megpillantásukhoz némi türelem szükséges. A nőstény leopárdkölyök egyelőre még csak anyjával együtt ismerkedik a kifutóval, Nadírt, a hímet csak éjszakára engedik ki a gondozók a külső férőhelyre.

Az Állatkert perzsa leopárdjainak szaporodása egyébként azért örvendetes, mert a leopárdok e legnagyobbra növő alfaja még sohasem szaporodott magyarországi állatkertben. Ráadásul a perzsa leopárdok élőhelyükön veszélyeztetett állatnak számítanak, vadon élő állományukat kétezer egyednél is kevesebbre becsülik. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége az egész kontinensre kiterjedő állatkerti tenyészprogramot hívott életre a perzsa leopárdok megmentéséért, amely programban a magyar főváros állatkertje is részt vesz.


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812


Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS