Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Nevelőszülők Napja

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Nevelőszülők Napja

Budapest, 2005. szeptember 28. (szerda)

Idegenvezetés és "szülői értekezlet" is várja az örökbefogadókat

Az Állatkert Alapítványa minden esztendőben az Állatok világnapjához legközelebb eső vasárnap tartja az Állatkerti Nevelőszülők Napját. Ilyenkor az állatokat jelképesen örökbefogadó állatkerti nevelőszülőket különleges programokra invitálja az Alapítvány. Az immár 13. alkalommal megrendezésre kerülő eseményre idén október 2-án kerül sor. Ugyanezen a napon a hagyományos állatvédő felvonuláson is képviselteti magát az Állatkert. A menetet – mint minden esztendőben – az idén is az Állatkert csacsija vezeti majd.

Október 2-án, azaz most vasárnap tartja a Fővárosi Állat- és Növénykert Alapítványa az "Állatkerti Nevelőszülők Napját". Ezt a rendezvényt azok számára szervezi meg évről évre az Állatkerti Alapítvány, akik jelképesen "örökbe fogadták" a kert valamelyik lakóját.

A nap programja délelőtt 11 órakor kezdődik, amikor a Főbejáratnál felállításra kerülő színpadnál az Alapítvány képviselői köszöntik a nevelőszülőket. Pogány Judit, és több más, neves nevelőszülő mesél majd az állatkerti örökbefogadottakkal kapcsolatos élményeiről. Ezután a nevelőszülők több csoportban állatkerti sétán vehetnek részt, ahol szakvezetők tolmácsolásában ismerhetik meg a kert legújabb nevezetességeit, érdekességeit, illetve a jövőbeni elképzeléseket. A rendezvény legérdekesebb része, a "szülői értekezlet" 13:30-kor kezdődik. Az örökbefogadóknak az állatgondozók árulnak el titkokat az örökbe fogadottak mindennapjairól.

Az Állatkert lakóinak jelképes örökbefogadására tizenhárom esztendeje van lehetőség. Az évek során összesen 11.400 fő támogatta ilyen módon az állatkerti állatokat. Jelenleg 1700 fő birtokolja az "állatkerti nevelőszülő" címet. A jelképes örökbefogadás egy évre szól, és egy minimális összegen (5000 Ft) felül mindenki akkora összeget áldoz az örökbe fogadott jószágra, amennyit lehetőségei, illetve szándékai alapján jónak lát. Ráadásul egy állatnak akár több nevelőszülője is lehet. A támogatásra fordított összeg 30 %-át az örökbefogadók az adóból leírhatják.


Állatvédők felvonulása az Állatkert részvételével
Az idei évben is sor kerül az állatvédők hagyományos felvonulására. Mivel az Állatok Világnapja idén keddre esik, a felvonulásra a legközelebb eső vasárnap, október 2-án kerül sor. A felvonulás 10 órakor kezdődik a Szent István Bazilika melletti parkolónál, majd a menet az Andrássy úton át a Hősök terére vonul. A Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség által szervezett felvonulás célja a természet és állatvédelem népszerűsítése, és a kiszolgáltatott állatokkal való együttérzés demonstrálása. A felvonulásra idén is elhozható minden pórázon vezethető állat, ha a menetelés nem jelent számára túl nagy megterhelést. A hagyományokhoz híven a menetet ebben az évben is az Állatkert csacsija vezeti, de a kert lakói közül egy kötőféken vezetett alpaka, valamint kocsiba fogott pónilovak is részt vesznek a felvonuláson – természetesen gondozóikkal együtt.

Az örökbefogadás címén befolyó támogatási összeget - az Állatkerti Alapítvány kuratóriumának döntése alapján - olyan meghatározott kiadások fedezésére fordíthatja az Állatkert, amely kifejezetten az állatok jóllétével van összefüggésben. A támogatási összegből általában a takarmányköltségek, illetve az állatgyógyászati készítmények költségeinek egy részét fedezik, de például a 2001-ben átadott, tigriseknek és perzsa leopárdoknak otthont adó tágas kifutórendszer is részben az örökbefogadásból származó pénzből épült. Az elmúlt három évben összesen 66 millió forintnyi állatjólléti fejlesztés valósult meg az állatkerti nevelőszülők által befizetett pénzből, ebből 10 millió forintot a "gorilla-lakosztály" megnagyobbítására fordított az Állatkert.


Assisi Szent Ferenc napja
Az állatok védőszentjének tiszteletére szerte a világon október 4-én, Assisi Szent Ferenc napján ünneplik az Állatok Világnapját. Mivel ez a nap idén keddre esik, az Állatok Világnapjához kapcsolódó rendezvények jó részét október 2-án, vasárnap tartják meg. Egyébként az október 2-a is jeles nap: a nálunk még kevéssé ismert Háztáji Állatok Világnapját (World Farm Animals Day) szokták ekkor tartani.

Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel.: (1) 273-4900/177; (1) 273-4910; fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtóreferens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS