Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Nagymacska Nap 2005.02.12.

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

"Nagymacskák" napja az Állatkertben

Budapest, 2005. február 12. szombat

Bömbitől a tigrisek védelméig

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a mai nap folyamán került sor a "Nagymacskák napja" elnevezésű rendezvényre. A programok 11, illetve 14 órakor kezdődtek a Barlangteremben, ahová a télies idő ellenére is nagyszámú érdeklődő látogatott el. Az Állatkerti Alapítvány által meghirdetett rendezvényen az érdeklődő állatbarátoknak dr. Kiss Gabriella állatorvos számolt be Bömbi, a kisoroszlán történetéről, majd Hanga Zoltán sajtóreferens szólt a nagymacskák védelméről, és arról, hogy ebben miként vehet részt a Fővárosi Állat- és Növénykert.


A tavalyi esztendő legnagyobb állatkerti "sztárja" vitathatatlanul Bömbi, a kertben született kisoroszlán volt. Bömbi 2004. január 13-án látta meg a napvilágot, és - mivel Mirza, az anyaállat nem tudta felnevelni az apróságot - az Állatkert egy pótmamát kerített számára. A pótmama történetesen egy szoptatós keverék szukakutya, Tarzan volt, ám természetesen több állatgondozó is kivette részét a kisoroszlán neveléséből. Egy idő után Bömbi elérte azt a méretet, amikor Tarzannal már nem maradhattak együtt. Ettől kezdve tehát inkább az állatgondozók jelentettek társaságot számára. Ezzel egy időben az állatkerti munkatársak elkezdtek megfelelő helyet is keresni a cseperedő oroszlánnak. Hasonló esetekben az állatkerti oroszlánok idővel másik állatkertbe szoktak kerülni, ahogyan ez pl. Bömbi egyik idősebb testvérével, Alival is történt. Bömbinek azonban végül nem állatkertben, hanem a Dél-Afrikai Köztársaságban működő SanWild Vadvédelmi Szervezet rezervátumában sikerült helyet találni. A kisoroszlán május 13-án utazott Dél-Afrikában gondozója, több más állatkerti szakember és egy forgatócsoport társaságában.
Az afrikai kiutazás óta eltelt időben Bömbi megismerkedett az új környezettel, a vadvédelmi rezervátumban található néhány másik oroszlánnal, közülük különösen a Matsumi nevű nősténnyel, akivel lényegében azóta is minden nap együtt vannak. A két fiatal oroszlán kapcsolata remek, mindenhová követik egymást, és folyamatosan igénylik is egymás társaságát. Olyannyira, hogy ha a területen kóborolva esetleg elvesztik egymást szem elől, tüstént hangjelzéssel üzennek egymásnak, hogy újra megtalálják a másikat.
A két fiatal oroszlán máris túlesett első "vadászkalandján". A számukra kijelölt területre ugyanis még októberben egy sakál tévedt be, és az óvatlan állatot a két oroszlán el is ejtette. A zsákmányt ugyan nem ették meg, de ezzel a portyával mindenesetre megkezdték a vadászat mesterségének elsajátítását.
Dr. Kiss Gabriella állatorvos, akinek segítségével sikerült Bömbinek Afrikában helyet találni, azóta is rendszeresen kijár Dél-Afrikába, és nyomon is követi a budapesti születésű kisoroszlán sorsának alakulását. A mai napon tapasztalatairól, Bömbi mindennapjairól árult el további részleteket, és természetesen levetítette az általa Afrikában készített felvételeket is. Mi több, Bömbiről írt könyveit is dedikálta a helyszínen.

Amellett, hogy Bömbinek sikerült remek helyet találni, a rendkívüli népszerűségű kisoroszlán egyúttal abban is segít a természetvédelem terén közismerten elkötelezett Fővárosi Állat- és Növénykertnek, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét a nagymacskákra, és az őket fenyegető veszélyekre. A kipusztulás veszélye fenyegeti ugyanis a Földünkön élő nagymacskákat, természetesen fajonként és területenként eltérő mértékben.


Az állatkerteknek - és ezen belül a Fővárosi Állat- és Növénykertnek - természetesen vannak bizonyos lehetőségeik e veszélyeztetett nagymacskák védelmének előmozdítása terén. Ezek közül az állatkerti fajmegmentő tenyészprogramok a legjelentősebbek, de ide tartozik a környezeti nevelés, vagy az embereket mozgósító kampányok szervezése is.

 

Néhány érdekesség

Tigrisek becsült egyedszáma a vadonban:

 
Minimum
Maximum
Szibériai tigris (P.t. altaica)
437
506
Bengáli tigris (P. t. tigris)
3060
4735
Hátsó-indiai tigris (P.t. corbetti)
1180
1790
Dél-kínai tigris (P.t. amoyensis)
20
30
Szumátrai tigris (P.t. sumatrae)
400
500
Összesen:
5097
7561
Bali tigris (P.t. balica)
Kipusztult az 1940-es években
Kaszpi tigris (P.t. virgata)
Kipusztult az 1970-es években
Jávai tigris (P.t.sondaica)
Kipusztult az 1980-as években

Az állatkertünkben is látható szibériai (más néven amur) tigris az orosz Távol-Keleten, az Amur és Usszuri folyók mentén honos. A világ állatkertjeiben mintegy 400 egyed él ebből az alfajból.

Perzsa leopárd

Perzsa leopárdból (Panthera pardus saxicolor) a világ állatkertjeiben összesen 130 példányt tartanak számon.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert az európai állatkerti tenyészporgramok közül két nagymacska-programban vesz részt, nevezetesen a szibériai tigrisekkel, illetve a perzsa leopárdokkal foglalkozó tenyészprogramban. Az elmúlt években ezeknek az állatoknak teljesen új, tágas és természetszerű férőhely készült, és két fiatal, ígéretes tenyészpár is érkezett. A perzsa leopárdoknál Nadir és Cezi, a szibériai tigriseknél pedig Lloyd Junior (alias Norbi) és Nadia alkotják a tenyészpárt. A két tigris még nagyon fiatal, ezért náluk csak a későbbiekben számítunk szaporulatra, de a perzsa leopárdoknál épp a közlemúlban is sikerült párzást megfigyelni, így remény van arra, hogy a közeljövőben Cezi egészséges kölyköknek adhat életet. Természetesen a tenyészprogramok, a veszélyeztetett nagymacskák állatkerti szaporítása ennél jóval bonyolultabb, néhány érdekes részletet azonban a "Nagymacskák napja" rendezvényein ugyancsak megtudhatnak az érdeklődők Hanga Zoltántól, az Állatkert sajtóreferensétől.


Az állatkerti munkatársak beszámoltak az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által szervezett tigrisvédelmi kampány eredményeiről is, amelyhez a Fővárosi Állat- és Növénykert is hozzájárult. A kétéves kampány célja egyrészt az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét a tigriseket fenyegető veszélyekre és megmentésük lehetséges módjaira, másrészt pedig, hogy forrásokat biztosítsunk a szabad természetben folyó, terepi tigrisvédelmi programok közvetlen támogatására. A kampány végül várakozáson felüli sikert hozott: a programban szerepet vállalt csaknem kétszáz állatkert összesen 663 853 eurót és 61 eurócentet (kb. 166 millió Ft) gyűjtött össze a tigrisvédelmi programok támogatására. Ebből 5480 eurót (kb. 1 370 000 Ft) a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatói ajánlottak fel.


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS