Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

"Madárbarát Karácsony"

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

"Madárbarát Karácsony" az Állatkertben

Budapest, 2006. december 7. (csütörtök)

A bevásárlási láz idején gondoljunk tollas barátainkra is!

Szombaton "Madárbarát Karácsonnyal" várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) közös rendezvényre most először kerül sor. Az egész napos program során madarász bemutató, madármegfigyelés, tanösvény és kézműves foglalkozások várják a közönséget, sőt, madárbarát karácsonyfa díszítésre is lesz lehetőség.

A karácsonyi napokat megelőző bevásárlási láz mellett ne feledkezzünk meg tollas barátainkról sem! Ennek a gondolatnak a jegyében szervez madárbarát tematikájú karácsonyi  programot a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) karöltve. A "Madárbarát Karácsony" elnevezésű rendezvényre most szombaton, december 9-én kerül sor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, délelőtt 10 és délután 3 óra között.

A programok fő színtere a Barlangterem lesz. A madarász bemutató keretében a gyűrűzés és vonuláskutatás legfontosabb eszközeivel, kellékeivel, ismerkedhetnek az érdeklődők. Ugyanitt "Madarak a városban" címmel fényképes bemutatót is tartanak a madarász szakemberek. Az MME információs pultjánál az egyesület "Madárbarát Kert" programjáról nyújtanak tájékoztatást, így azt is megtudhatják a látogatók, hogyan lehet egy kert - vagy akár egy lakótelepi lakás is - madárbarát. A bátrabbak vetélkedőn próbálhatják ki a városban megfigyelhető madarakkal kapcsolatos tudásukat. Aki etetővel, eleséggel szeretné segíteni a madarakat a téli időszak átvészelésében, a szükséges eszközöket, odúkat, etetőket, szakkönyveket és - az eleséget kivéve - szinte minden mást ugyancsak beszerezheti a helyszínen.

 

Tudnivalók a madáretetésről

Miért jó a madáretető?
A madaraknak azért, mert segítséget kapnak a táplálékban szűkösebb téli időszak átvészeléséhez; a madárbarátoknak meg azért, mert megfigyelhetik az eleséghez odaszálló szárnyasokat. A madáretetés emellett remek családi program is lehet.
Miben, miből legyen az etető?
A legegyszerűbb módszer az eleséget az ablakpárkányra szórni, de egy eldobható üdítős flakonból is nagyszerű madáretető készülhet. Természetesen vannak komolyabb, fából készült madáretetők is, amelyeket meg lehet vásárolni, vagy házilag elkészíteni. Ezzel kapcsolatban az MME információs pultjánál tanácsokkal és szakirodalommal is szolgálnak.
Mivel etessük a madarakat?
Általában olajosmagvakat (napraforgó, tökmag stb.) használnak erre a célra nagy energiatartalmuk miatt. Emellett búzát, kukoricadarát, vagy akár felfüggesztett szalonnacsíkokat is kínálhatunk a madaraknak.
Mire kell vigyázni?
Ha ablakpárkányra szórjuk az eleséget, figyeljünk arra, hogy a potyadék ne az alattunk lakó ablakába kerüljön!
A madáretetőt olyan helyre tegyük ki, a ragadozók (elsősorban a macskák) nem férnek hozzá a táplálkozó madarakhoz (ellenkező esetben macskaetető lesz a madáretetőből)!
Ha elkezdjük a madarak etetését, és a madarak odaszoknak az etetőhöz, a zord idő végéig mindig gondoskodjunk az elfogyott eleség pótlásáról!

 

Természetesen lesz kézműves foglalkozás is: madaras termésképeket, illetve csuhéból, szalmából és gyékényből való karácsonyfadíszeket lehet remekelni. Emellett az Állatkert Alapítványa jelképes madár-örökbefogadást is szervez.

A Barlangtermen kívül, a szabad ég alatt is lesznek a "Madárbarát Karácsonyhoz" kapcsolódó programok. A fókák medencéjének szomszédságában madárbarát karácsonyfa díszítés lesz. A fa feldíszítéséhez szükséges faggyúgolyókat - amelyek egyúttal madáreleségként is szolgálnak - a Jane Goodall Rügyek és Gyökerek Környezet- és Természetvédelmi Egyesület önkénteseivel közösen lehet elkészíteni, és a fa ágain elhelyezni. Az MME szakemberei csoportvezetéssel is várják az érdeklődőket: mód lesz madármegfigyelésre, valamint a botanikai és madárvédelmi tematikájú, megújított tanösvény megtekintésére is.

A program része még annak a pályázatnak az ünnepélyes eredményhirdetése, amelyet a Józsefvárosi Kulturális Központ írt ki oktatási intézmények számára, madáretetők készítésére. A díjakat Csécsei Béla, Józsefváros polgármestere, dr. Bogsch Ilma, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója, valamint Bajor Zoltán, az MME alelnöke adja át. A madáretetők két hétig az Állatkertben lesznek kiállítva, utána kerülnek ki végleges helyükre, az Orczy Kertbe.


A "Madárbarát Karácsony" szervezői:

Fővárosi Állat- és Növénykert
www.zoobudapest.com

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
www.mme.hu

 

Emlékeztető:
A Fővárosi Állat- és Növénykert december 31-ig féláron látogatható.
A kedvezmény minden, a helyszínen készpénzért megváltott belépőjegytípusra érvényes.

Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS