Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Szaporulat a makiknál és a prérikutyáknál

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Szaporulat a makiknál és a prérikutyáknál

Budapest, 2005. június 14. (kedd)

A prérikutyáknál öt, a gyűrűsfarkú makiknál egy kölyköt láthat a közönség

A tavaszi és nyári hónapokban az Állatkert mind több és több lakója örvend családi örömöknek. Mostanában a prérikutyáknál és a gyűrűsfarkú makiknál is kölyköket láthat a nagyközönség.

Öt kölyökkel gyarapodott a prérikutyák közössége a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kicsik valószínűleg még áprilisban születhettek, ám pontos születési dátumuk nem ismeretes, hiszen – prérikutya módra – a föld alatti üregrendszer valamelyik kamrájának rejtekében jöttek a világra. A csupaszon és vakon megszülető prérikutya-kölykök általában hathetes koruk körül merészkednek elő a föld alól, miután már kinyílt a szemük, és a szőrzetük is kinőtt. Az állatkerti prérikutyák esetében mindez néhány hete történt, de csak mostanra érték el a fejlettségnek azt a fokát, hogy hosszabb időt tölthetnek el az üregen kívül. Így tehát a kölyköket immár a nagyközönség is megfigyelheti.

A társas prérikutyák (Cynomys ludovicianus) az észak-amerikai füves síkságok, prérik lakói, Montanától egészen Texasig, a Rio Grande partjáig. Rendszerint nagy közösségeket, kolóniákat alkotnak, és kiterjedt üregrendszereket építenek ki a föld alatt. A bonyolult, szövevényes járatok levegőjének frissességéről különleges szellőztető rendszerrel gondoskodnak. Az üregek bejáratát ugyanis úgy alakítják ki, hogy a prérin fújdogáló szelek kiszippantsák a járatból az elhasznált levegőt.

A kis prérikutyák – számuk ellésenként 3-5 körül szokott lenni – 28-37 napig tartó vemhesség után születnek meg. A szemük egyhónapos korukban nyílik ki, az ivarérettséget pedig második életévükben érik el, és akár nyolc évig is élhetnek.


Kölyök cseperedik a gyűrűsfarkú makiknál is! A makigyerek még áprilisban született, ám a változékony időjárás miatt korábban a többi makival együtt leginkább a belső férőhelyen tartózkodott, ahol csak nagy-nagy szerencsével lehetett meglátni. A jó idő beköszöntével viszont a makik napjaik nagy részét immár a tágas, zöld kifutóban töltik, így a közönség is láthatja, amint a kis makikölyök környezetével ismerkedik.
A gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) Madagaszkár lakója. A makik többségével ellentétben nappal aktív. Jellegzetessége a hosszú, bozontos, sávozott farok, amelyet zászlóként, és illatterelő legyezőként is használnak az állatok. A vemhességi idő 132-134 nap körüli, és ellésenként általában csak egy utód születik. A kis makikölyök féléves koráig szopik, és tizenöt hónaposan lesz ivarérett.


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812


Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

A makik nem majmok!

Bár gyakran hallani a "makimajom" elnevezést, a makik igazából nem majmok. Az úgynevezett félmajmok közé tartoznak, amely állatcsoport a majmokkal együtt alkotja a főemlősök rendjét. A makik tehát rokonságban állnak a majmokkal, de ők maguk mégsem tartoznak a majmok közé!

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS