Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Madarak és Fák Napja

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Madarak és Fák Napja az Állatkertben

Budapest, 2008. május 7. (szerda)

Pénteken vetélkedő és természetfilm-vetítés várja az érdeklődőket

Pénteken a Madarak és Fák Napja alkalmából szervez programokat az Állatkert. A gyermekeket, iskolai csoportokat több állomásos vetélkedővel várják, de életkortól függetlenül mindenkit szívesen látnak, aki szeretne bepillantani a madarak és a fák világába.

E héten pénteken több állomásból álló vetélkedővel várja az iskolai csoportokat a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Madarak és Fák Napja alkalmából. E jeles napra ugyan május 10-én szokott sor kerülni, minthogy azonban 10-e idén szombatra esik, az iskolai csoportok viszont inkább hétköznap keresik fel az intézményt, ezért a Madarak és Fák Napjához kapcsolódó állatkerti programokra ezúttal május 9-én kerül sor. A vetélkedőn délelőtt 10-től délután 3-ig lehet részt venni. Az állomáshelyek többsége az Állatkert, illetve a partnerszervezetek által felállított standoknál lesz. Az erdeinkkel és a madarak világával kapcsolatos feladatokat sikeresen teljesítő fiatalok természetesen ajándékot is kapnak!

Bár a vetélkedőt elsősorban iskolai csoportok tagjainak szervezik, az Állatkert - életkortól függetlenül - minden érdeklődőt szívesen lát. Az intézmény gazdag madárgyűjteménye, és az ugyancsak érdekes dendrológiai kollekció mellett a partnerszervezetek standjainál számos érdekességet tudhat meg a közönség a madarak és fák világáról. A rendezvényen a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Hulladék Munkaszövetség, az Országos Erdészeti Egyesület és a Pilisi Parkerdő ZRt. Budapesti Erdészete is részt vesz egy-egy standdal.

A Madarak és Fák Napjához kapcsolódva filmvetítés is lesz az Állatkert Barlangtermében. Az "Így készült a Föld" című dokumentumfilm-werkfilm a BBC egyik új produkciója, "A Föld" című természetfilm készítésének műhelytitkaiba enged bepillantást a természetfilmek iránt érdeklődő nagyközönségnek. A vetítésekre 11, illetve 14 órai kezdettel kerül sor.


Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

A lap tetejére

Madarak és Fák Napja

A Madarak és Fák Napja történetének kiindulópontja egy 1902. március 19-én Párizsban aláírt egyezmény, amely a mezőgazdaságban hasznos madarak védelmét szolgálta. Ehhez az egyezményhez az Osztrák-Magyar Monarchia is csatlakozott: a dokumentumot Bécs és Budapest nevében A. Wolkenstein nagykövet látta el kézjegyével. Ugyanebben az évben Chernel István ornitológus már meg is szervezte az első magyarországi Madarak és Fák Napját. Négy évvel később, 1906-ban - Herman Ottó javaslatára - Apponyi Albert gróf, a korabeli idők vallás- és közoktatásügyi minisztere már arról rendelkezett, hogy az ország iskoláiban évente egy napot a madaraknak és a fáknak kell szentelni. Ezt a napot hagyományosan május elején szokás tartani, 1994 óta pedig külön rendelet jelöli ki május 10-ét a Madarak és Fák Napjaként.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS