Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Madarak és fák Napja

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Madarak és fák Napja az Állatkertben

Budapest, 2005. május 6. (péntek)

Kedden több "madaras" és "fás" szervezet is várja az érdeklődőket az Állatkertben

Az Állatkert idén is megemlékezik a Madarak és Fák Napjáról. Május 10-én kedden a kert a Magyar Madártani Egyesülettel és erdészeti szervezetekkel közösen nyújt lehetőséget arra, hogy a nagyközönség behatóbban is megismerkedhessék a madarak, illetve a fák világával. Az Állatkert oktatási csoportja emellett játékos vetélkedőt is szervez az apróbb és nagyobb természetbarátoknak. A vetélkedőn mindenki nyer: a tudáson kívül ajándékokkal is várja a kert a vetélkedő résztvevőit.

Május 10-e a Madarak és Fák Napja: erről a napról az ország minden olyan intézménye megemlékezik, amely fontosnak tartja a madarak és a fák, az erdők védelmét. Nincs ez másként a Fővárosi Állat- és Növénykertben sem, ahol kedden az állatkerti munkatársakkal együtt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Pilisi Parkerdő Rt. Budapesti Erdészete és az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Iskola Szakosztálya is várja a madarak és a fák iránt érdeklődőket.


A gyermekeket, diákokat 10 és 14 óra között játékos vetélkedő várja a kert egész területén, így - hasonlóan más "jeles napokhoz" - várhatóan ezen a napon is sok olyan lelkes gyerekcsoportra lehet számítani, akik papírral a kezükben járják az Állatkertet, és önfeledten vitatkoznak arról, hogy mi is lehet a helyes válasz a lapon szereplő kérdésekre. A megoldáshoz be kell barangolni a kertet, jól megfigyelni a madarakat és a fákat, és fel kell keresni a "madaras" és "fás" partnerszervezetek standjait is. A vetélkedő résztvevői közül mindenki nyer - a megszerzett tudáson kívül ajándékokat is.


A vetélkedőn kívül a Nyugat-Afrika Háznál kézműves foglalkozás is lesz, az Elefántház mellett pedig ív papírok kínálnak lehetőséget a kicsiknek az Állatkertben látottak lerajzolására.


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812


Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére


Madarak és Fák Napja


A Madarak és Fák Napja történetének kiindulópontja egy 1902. március 19-én Párizsban aláírt egyezmény, amely a mezőgazdaságban hasznos madarak védelmét szolgálta. Ehhez az egyezményhez az Osztrák-Magyar Monarchia is csatlakozott: a dokumentumot Bécs és Budapest nevében A. Wolkenstein nagykövet látta el kézjegyével. Ugyanebben az évben Chernel István ornitológus már meg is szervezte az első magyarországi Madarak és Fák Napját. Négy évvel később, 1906-ban - Herman Ottó javaslatára - Apponyi Albert gróf, a korabeli idők vallás- és közoktatásügyi minisztere már arról rendelkezett, hogy az ország iskoláiban évente egy napot a madaraknak és a fáknak kell szentelni. Ezt a napot hagyományosan május elején szokás tartani, 1994 óta pedig külön rendelet jelöli ki május 10-ét a Madarak és Fák Napjaként.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS