Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Harapós szöcskék?

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Harapós szöcskék?

Budapest, 2005. július 19. (kedd)

Nincs ok az aggodalomra: Magyarországon nincsenek emberre veszélyes szöcskefajok!

Nem kell tartani a zöld lombszöcskéktől: nem horrorisztikus méretűek, nem fordulnak elő tömegesen, és csak akkor harapnak, ha valaki kézbe veszi őket.

A hét elején kapott szárnya az a hír, hogy a Francia Intézetnél szombaton megrendezett utcabálon szokatlan méretű, harapós rovarok tűntek fel. A riadalmat okozó zöld lombszöcskék azonban teljesen veszélytelenek az emberre. Ezt már csak azért is fontos leszögezni, mert azóta pánikszerű telefonhívások árasztották el az Állatkertet, amelyekben a szöcskék veszélyességéről érdeklődnek.

 

Egyenesszárnyúak az Állatkertben

Ha zöld lombszöcskéket nem is, de a rokonságukba tartozó egyenesszárnyúakat meg lehet tekinteni az állatkerti Viváriumban (Rovarházban). Közülük akadnak valóban óriásiak is: a Közép-Amerikában honos karéjos sáska (Tropidacris collaris) testhossza szárnyak nélkül is elérheti a 10 cm-t.

 

A zöld lombszöcske (Tettigonia viridissima) nem új jövevény a hazai élővilágban, sőt igen elterjedt, és hétköznapi fajnak számít. Európa nagy részén és Szibériában egyaránt közönségesnek mondható. A városokban is előfordulnak, de rendszerint nem kerülnek az emberek szeme elé, mert zöldes színükkel a parkok, ligetek növényzete között nehéz észrevenni őket. Meghallani már sokkal könnyebb, hiszen ciripelésük jellegzetes, erős hangú. A város zöld területeinek közelében alkonyatkor hallható "tücsökciripelésért" is sokszor nem a tücskök, hanem a zöld lombszöcskék felelősek. Bár ezek az állatok jelen vannak városainkban, leginkább csak akkor lehet meglátni őket, ha valamilyen szokatlan esemény miatt elhagyják rejtekhelyüket. Valószínűleg ez történhetett a Bem rakparton is az utcabál ideje alatt.


A lényeg:

Nem kell rettegve az utcákat járnunk attól tartva, hogy a zöld lombszöcskék áldozatává válunk!


Bár a zöld lombszöcske a nagyobb termetű hazai szöcskefajok közé tartozik (a legnagyobbra egyébként a fűrészlábú szöcskék nőnek nálunk), testhossza a fejétől a potroh végéig ritkán haladja meg a 3,5 centimétert. A szárnyával együtt már kicsit hosszabb, 6-7 centiméteres, és ha repülés közben kinyitja a szárnyait, a szárnyak fesztávja valóban elérheti a 12-14 centimétert. Ez tehát nem jelent szokatlanul nagy testméretet.

A kifejlett állatok egyébként júniustól ősz közepéig népesítik be az élőhelyeket és keresnek párt maguknak. Mivel ragazodó életmódot folytatnak, és az egyedek a fajtársakkal szemben is védik saját területüket, tömeges rajzásuk, inváziójuk gyakorlatilag lehetetlen, ettől tehát semmiképpen nem kell tartani. Mint ahogyan attól sem, hogy embereket támadnak meg. A zöld lombszöcskék ragadozók ugyan, de ebben a minőségben csak a náluknál kisebb rovarokra, rovarlárvákra veszélyesek. Harapásra csak akkor lehet számítani, ha valaki kézbe veszi őket: ilyenkor az állat védekezni próbál, és mivel semmilyen más módja nincs erre, az életmódjából adódóan igen erőteljes rágóival próbál az őt fogva tartó kézbe harapni. Súlyos sérülést persze így sem lehet szerezni, bár a harapás nem kellemes, és a vér is kiserkenhet.


A témában megjelent cikkek az index.hu oldalon:

Verebek és cinegék tizedelik a harapós lombszöcskéket
Harapós szöcskék inváziója Budapesten
Pánikreakciók a zöld lombszöcskék inváziójára
A Gellérthegyről rajzhattak ki a harapós zöld lombszöcskék

Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812


Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

Komment:

Úgy látszik már nincs elég hír - a véres és botrányos már uncsi, a Megasztárok már a 100. körüket futják, és egy híres arc se csinált nagyobb botrányt - hogy erről a szeren-csétlen lombszöcskéről ennyi bőrt lehúznak...
Van még jópár cikk, de legtöbbjük már az Állat-kert nyilatkozatán ala-pul (mértéktartó vagy szakmai lapok: pl: buda-pest portál, greenfo, nol, stb.).
Rianna

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS