Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Lepke Nap az Állatkertben

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Lepke Nap az Állatkertben

Budapest, 2006. június 14. (szerda)

Az idei szezonban péntektől látogatható a Lepkekert

Pénteken nyílik meg ismét a Fővárosi Állat- és Növénykert Lepkekertje. A csak nyáron működő lepkebemutatóban több mint harminc trópusi lepkefaj egyedei tekinthető meg akár közvetlen közelről is.

A 2006-os szezonban most pénteken, azaz június 16-án fogad először látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert Lepkekertje. A Pálmaház szomszédságában található lepkebemutató tér voltaképpen egy hálóból készült óriási sátor, amely természetesen csak a nyári időszakban alkalmas a lepkék bemutatására. A trópusi lepkék számára ugyanis problémát jelent, ha a hőmérséklet hosszabb ideig 15 °C alá csökken.


Most pénteken Lepke Nap!
A Lepkekert idei megnyitásának napjára, azaz június 16-ára külön eseménnyel, Lepke Nappal készül az Állatkert - a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesülettel közösen. A délelőtt 10-től délután 3-ig tartó rendezvényen a lepkékhez kapcsolódó vetélkedővel, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket, sőt, a gyerekek számára arcfestés is lesz.

A 240 m2 alapterületű Lepkekert 1200 m3-nyi légterében rendkívül sokszínű, élő lepkegyűjteményt tekinthetnek meg a látogatók. A megnyitó napján 30 különféle lepkefaj képviselteti majd magát, nyár derekára viszont akár hatvanra is növekedhet a bemutatásra kerülő lepkefajok száma. Ezek a lepkék eredetileg Közép-Amerikában, Afrikában, illetve Délkelet-Ázsiában őshonosak. A Lepkekert kialakítása lehetővé teszi, hogy a látogatók közvetlenül a lepkék között sétálhassanak.


Csalánlevél és nektár az étlapon
A lepkék egyedfejlődésének különböző szakaszaira különböző táplálkozás jellemző. A lárvaállapotú lepkék, amelyeket hernyónak nevezünk, levelekkel táplálkoznak, hiszen hernyókorban a testet felépítő tápanyagok a legfontosabbak az állat szervezete számára. A Lepkekertben látható fajok között akadnak olyanok, melyeknek hernyói golgotavirág-félék, banánnövények leveleivel, illetve csalánlevéllel táplálkoznak. A szükséges tápnövényeket a közönség elől elzárt lepkeszaporítóban termeszti az Állatkert.
A kifejlett lepkék teste már nem fejlődik, viszont sokat repülnek, ezért energiában gazdag táplálékra van szükségük. Ennek megfelelően édes gyümölcsök nedvét, és a számukra kikevert nektárt szívogatják jellegzetes szájszervükkel. Ezenfelül természetes nektárhoz és virágporhoz is jutnak a Lepkekert virágzó növényeit látogatva.

A lepkéket természetesen nem a vadonban fogták be! Az induló állomány valamennyi faj esetében olyan lepkefarmokról került az Állatkertbe, ahol természetes körülmények között tenyésztik a lepkéket. Így a Lepkekert benépesítése semmiképpen nem jár a természet kizsákmányolásával. A bemutatott trópusi lepkefajok közül többet az Állatkert szakembereinek is sikerült szaporítaniuk, így ezeknél a fajoknál a folyamatos utánpótlás a kert saját szaporulatából is biztosítható.A Budapesti Állatkert első lepkekertje 2000-ben létesült a kert egy ma már más célokra használt részén. A jelenlegi helyén 2002-ben nyílt meg a Lepkekert, és azóta minden nyáron megnyitotta kapuit a közönség előtt. A Pálmaház szomszédságában található létesítmény minden nap 10 órakor nyit, és az Állatkert zárása előtt egy órával zárja be kapuit. Rossz időjárás, hideg, esős idő esetén viszont előfordulhat, hogy a látogató a Lepkekertet zárva találja.


Bábok a szekrényben
A Lepkekertben nem csupán a kifejlett lepkéket, hanem a bábokat is megfigyelhetik az érdeklődők. A lepkeszaporítóban bebábozódott egyedeket az állatkerti munkatársak a Lepkekertben elhelyezett, üvegfalú bábszekrénybe teszik, ahol a bábok mindaddig függenek, amíg a lepkék ki nem kelnek belőlük. Így a kifejlett lepkék kikelése is a közönség szeme láttára történik. A bábból kibújt lepkék a szerkényben pumpálják fel szárnyaikat, amikor pedig repülni kezdenek a gondozók kinyitják a bábszekrény ajtaját, hogy a frissen kikelt lepke csatlakozhasson a Lepkekertben repdeső társaihoz.

Mindent a szemnek!
Mindenki tudja, hogy a lepkék törékenyek! Ez igaz a Lepkekert lakóira is. Ezért az Állatkert arra kéri látogatóit, hogy csak a szemével gyönyörködjön a lepkékben, kézzel ne érintse őket. Erre szükség esetén a Lepkekertben állandó szolgálatban lévő terület-felügyelők is figyelmeztetik a közönséget.

Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902

Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS