Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Pénteken nyit a Lepkekert

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Pénteken nyit a Lepkekert

Budapest, 2005. június 16. (csütörtök)

Csaknem hatvan faj félezernél is több egyedét láthatja a nagyközönség

Pénteken nyílik meg ismét a Fővárosi Állat- és Növénykert Lepkekertje. A csak nyáron működő lepkebemutatóban minden eddiginél sokszínűbb gyűjteményt láthatnak a látogatók: közel hatvan trópusi lepkefaj félezernél is több egyede tekinthető meg akár közvetlen közelről is.

Az idei szezonban holnap fogad először látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert Lepkekertje. A Pálmaház szomszédságában található lepkebemutató tér voltaképpen egy hálósátor, amely természetesen csak a nyári időszakban alkalmas a lepkék bemutatására. Az elmúlt hetek változékony időjárása még nem tette lehetővé a Lepkekert megnyitását, hiszen a trópusi lepkék számára problémát jelent, ha a hőmérséklet hosszabb ideig 15 °C alá csökken, márpedig még a múlt héten is volt ennél hidegebb idő. Ezért most jött el az ideje annak, hogy a nyári szezon kezdetét vegye a Lepkekertben is.


Bábok a szekrényben

A Lepkekertben nem csupán a kifejlett lepkéket, hanem a bábokat is megfigyelhetik az érdeklődők. A lepkeszaporítóban bebábozódott egyedeket az állatkerti munkatársak a Lepkekertben elhelyezett, üvegfalú bábszekrénybe teszik, ahol a bábok mindaddig függenek, amíg a lepkék ki nem kelnek belőlük. Így a kifejlett lepkék kikelése is a közönség szeme láttára történik. A bábból kibújt lepkék a szerkényben pumpálják fel szárnyaikat, amikor pedig repülni kezdenek a gondozók kinyitják a bábszekrény ajtaját, hogy a frissen kikelt lepke csatlakozhasson a Lepkekertben repdeső társaihoz.

A 240 m2 alapterületű Lepkekert 1200 m3-nyi légterében minden korábbinál gazdagabb élő lepkegyűjteményt tekinthetnek meg a látogatók. Összesen közel 60 különféle trópusi lepkefaj képviselteti magát, amelyek eredetileg Közép-Amerikában, Afrikában, illetve Délkelet-Ázsiában őshonosak. A bemutatásra kerülő lepkeközösség félezernél is több egyedből áll. A Lepkekert kialakítása lehetővé teszi, hogy a látogatók közvetlenül a lepkék között sétálhassanak.

A lepkéket természetesen nem a vadonban fogták be! Az induló állomány valamennyi faj esetében olyan lepkefarmokról került az Állatkertbe, ahol természetes körülmények között tenyésztik a lepkéket. Így a Lepkekert benépesítése semmiképpen nem jár a természet kizsákmányolásával. A bemutatott trópusi lepkefajok közül többet az Állatkert szakembereinek is sikerült szaporítaniuk, így ezeknél a fajoknál a folyamatos utánpótlás a kert sajtát szaporulatából is biztosítható.

A Budapesti Állatkert első lepkekertje 2000-ben létesült a kert egy ma már más célokra használt részén. A jelenlegi helyén 2002-ben nyílt meg a Lepkekert, és azóta minden nyáron megnyitotta kapuit a közönség előtt. A Pálmaház szomszédságában található létesítmény minden nap 10 órakor nyit, és az Állatkert zárása előtt egy órával zárja be kapuit. Rossz időjárás, hideg, esős idő esetén viszont előfordulhat, hogy a látogató a Lepkekertet zárva találja.


Csalánlevél és nektár az étlapon

A lepkék egyedfejlődésének különböző szakaszaira különböző táplálkozás jellemző. A lárvaállapotú lepkék, amelyeket hernyónak nevezünk, levelekkel táplálkoznak, hiszen hernyókorban a testet felépítő tápanyagok a legfontosabbak az állat szervezete számára. A Lepkekertben látható fajok között akadnak olyanok, melyeknek hernyói golgotavirág-félék, banánnövények leveleivel, illetve csalánlevéllel táplálkoznak. A szükséges tápnövényeket a közönség elől elzárt lepkeszaporítóban termeszti az Állatkert.
A kifejlett lepkék teste már nem fejlődik, viszont sokat repülnek, ezért energiában gazdag táplálékra van szükségük. Ennek megfelelően édes gyümölcsök nedvét, és a számukra kikevert nektárt szívogatják jellegzetes szájszervükkel. Ezenfelül természetes nektárhoz és virágporhoz is jutnak a Lepkekert virágzó növényeit látogatva.

A tengerekben ugyan nem élnek lepkék, de pillangóhalak igen. Így ha valaki már kigyönyörködte magát a Lepkekertben, érdemes felkeresni az Akváriumot is, ahol a vörös-tengeri faunát bemutató 11 ezer literes medence életközössége a közelmúltban bővül ki kékmaszkos (Chaetodon semilarvatus) és szemfoltos pillangóhalakkal (Chaetodon auriga). Ugyanebbe a medencébe vörös-tengeri zászlóshalak (Heniochus intermedius) is érkeztek nemrégiben.


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812


Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

Mindent a szemnek!

Mindenki tudja, hogy a lepkék törékenyek!
Ez igaz a Lepkekert lakóira is. Ezért az Állatkert arra kéri látogatóit, hogy csak a szemével gyönyörködjön a lepkékben, kézzel ne érintse őket. Erre szükség esetén a Lepkekertben állandó szolgálatban lévő felügyelők is figyelmeztetik a közönséget.

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS