Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Langurkölyök az Állatkertben

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Langurkölyök az Állatkertben

Budapest, 2008. augusztus 23. (szombat)

Magyarországon először szaporodott a ritka majomfaj

Jávai langur született az Állatkertben. A ritka délkelet-ázsiai majomfajt Magyarországon először sikerült szaporítani. A kicsi augusztus 18-án látta meg a napvilágot, és nevelésében nemcsak az anyaállat, hanem a csapat többi tagja is részt vesz.

 

A jávai langurról

A jávai langur (Trachypithecus auratus) a cerkófmajmok családjába, azon belül az úgynevezett karcsúmajmok közé tartozó faj. Elterjedési területe Délkelet-Ázsiára, közelebbről néhány Indonéziához tartozó szigetre, elsősorban Jávára, Balira és Lombokra korlátozódik. Nappal aktív, kisebb csoportokban élő állat, melynek étlapján szinte kizárólag növényi eredetű táplálékok, levelek, gyümölcsök, rügyek és hajtások szerepelnek. A nőstények hét hónapos vemhesség után hozzák világra utódjukat. Néha előfordul ikerellés is, de az esetek többségében egy-egy elléskor csak egyetlen utód jön a világra. A fiatalok 3-4 évesen válnak ivaréretté, és akár húsz évig is élhetnek.
A jávai langur veszélyeztetett fajnak számít. A vadonbeli egyedszáma pontosan nem ismert, az viszont igen, hogy állatkertekben pedig összesen kétszáz egyed él ebből az állatfajból. Európában húsz állatkertben mutatják be, Magyarországon egyedül a  Fővárosi Állat- és Növénykertben élnek ilyen állatok.

 

Először született jávai langur Magyarországon, méghozzá a Fővárosi Állat- és Növénykertben! A ritka délkelet-ázsiai majmokat még tavaly szerezte be a városligeti intézmény, éppen azzal a céllal, hogy a bemutatáson túl az állatok szaporításával részt vegyen a faj megmentését szolgáló természetvédelmi munkában is. Az Állatkert langurcsapata három felnőtt állatból áll: Szmörre, az anyaállat, és a Negró nevű másik nőstény a hollandiai Apeldoornból érkezett Budapestre, míg az Orange nevet viselő hím a Belfasti Állatkertből származik. A felnőtt állatok egyébként mind a színük alapján kaptak nevet, mivel ennél a fajnál vörösesbarna-aranybarna, és fekete színű egyedek is előfordulnak. Könnyű tehát kitalálni, hogy Szmörre, a mostani kölyköt világra hozó nőstény vörösesbarna színű, hiszen a Nobel-díjas írónő, Selma Lagerlöf regénybeli rókája, Smirre után kapta a nevét.

Az augusztus 18-án született langurkölyök egyelőre még nem kapott nevet, ugyanis ebben a korban még nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy milyen nemű állatról van szó. A gondozók azonban azt gyanítják, hogy a kicsi hím ivarú. Szmörre egyébként nagyon gondos anyának bizonyult. Ráadásul az utódnevelésben - a jávai languroknál egyáltalán nem szokatlan módon - Negró és Orange is részt vesznek, olyannyira, hogy a kölyök úgyszólván "kézről kézre" jár a három felnőtt között. Negró egyébként maga is vemhes, így a közeljövőben várhatóan újabb kölyökkel gyarapszik az állatkerti langur család.

A jávai langurokat a délkelet-ázsiai régió élővilágát bemutató, Xántus Jánosról elnevezett állatházban, illetve a hozzá tartozó kifutóban láthatja a nagyközönség. Az állatházat a tavalyi évben, augusztus 16-án adták át Mangasi Sihombing őexcellenciája, az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövete részvételével.


Forrás: FÁNK

A lap tetejére

 

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS