Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Környezetgazdagítás

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Unalom helyett aktivitás

Budapest, 2005. január 27. (csütörtök)

Környezetgazdagítási szeminárium az Állatkertben

A környezetgazdagítás lesz a témája annak a szemináriumnak, amelyet holnaptól kezdődően három napon át tartanak a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az állatkerti állatok tartásának ez az irányzata azt jelenti, hogy az állatok számára mindenféle játékokat, programokat eszelnek ki annak érdekében, hogy ne unatkozzanak, hanem aktívak, jókedvűek legyenek, és természetes magatartásukat állatkerti körülmények között is gyakorolják. A Magyar Állatkertek Szövetsége által szervezett szeminárium, amelyen a hazai állatkertek munkatársain kívül brit, szlovén és macedón szakemberek is részt vesznek, péntektől vasárnapig tart a Budapesti Állatkertben.

Az elmúlt évtizedekben az állatkerti szakemberek többsége az unalmat jelölte meg az állatkerti állatokat fenyegető legfőbb veszélyként. A természetben ugyanis az állatok egész nap elfoglalják magukat: táplálék után kutatnak, párt keresnek, ellenségeik elől menekülnek. Az állatkertekben ellenségtől nem kell tartaniuk, párról és táplálékról pedig az állatkerti munkatársak gondoskodnak az állatok számára. Így az állatkertek lakóinak rengeteg fölös szabadidejük marad, amelyben nemigen tudnak mit kezdeni magukkal, és ilyenkor gyakran unatkozni kezdenek.
Az úgynevezett környezetgazdagításnak éppen az a célja, hogy programot adjanak az állatoknak. Ennek több haszna is van: az állatok nem unatkoznak, nem felejtik el, sőt, rendszeresen gyakorolják a természetes magatartásformákat, ráadásul a nagyközönség is gyakrabban lehet tanúja az állatok természetes viselkedésének. A környezetgazdagításnak tehát az állatok fizikai és mentális egészsége szempontjából éppúgy nagy a jelentősége, mint az ismeretterjesztés szempontjából.
A Magyar Állatkertek Szövetsége és a Fővárosi Állat- és Növénykert közös környezetgazdagítási szemináriuma azzal a céllal kerül megrendezésre, hogy a hazai állatkertekben minél szélesebb körben meg lehessen oldani az állatok környezetének, viselkedésének gazdagítását. Az elképzelések szerint nemcsak a hazai állatkertek ilyen irányú tevékenységéről hangzanak majd el beszámolók, hanem a rendezvény egyfajta ötletbörzeként is szolgálna. A három napon át tartó programon a szakma hazai képviselői mellett brit, valamint szlovén és macedón állatkerti szakemberek is részt vesznek.
Az esemény helyszíne a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangterme, a regisztráció január 28-án pénteken 8 órától, a szeminárium programja pedig 9:30-kor kezdődik.


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS