Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Keselyűmentés hazánkban

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Keselyűmentés Magyarországon

Budapest, 2005. szeptember 8. (csütörtök)

Állatkerti állatorvosok gyógyítják a ritka madárvendéget

Az Állatkertben ápolják azt a beteg fakókeselyűt, amelyre még a hét első felében lettek figyelmesek a Győr-Moson-Sopron megyei Egyed térségében. Az állatorvosok véleménye szerint az állat rossz egészségi állapotát mérgezés okozhatta. A fakókeselyűvel egyébként Magyarországon rendkívül ritkán találkozni, évente egy-két kóborló egyed téved csak hazánk légterébe. Az állatkerti Madármentő Állomásra került állat azért is különleges, mert gyűrűzött madár, amely a horvátországi Cres-szigeten élő populációból való. Éppen abból a népességből, amelynek védelmében a Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei rendszeresen segítenek a horvát természetvédőknek.

A fakókeselyű (Gyps fulvus) valaha egyáltalán nem számított ritkaságnak Magyarország területén. A XIX. században még gyakorinak számított, de még az 1940-es években is előfordult, hogy magyar vadászok az ország mai területén fakókeselyűt lőttek. Az elmúlt évtizedekben a faj állandó magyarországi populációja teljesen megszűnt, hasonlóan számos már európai országhoz. Újabban azonban ismét lehet találkozni egy-két keselyűvel a magyar légtérben: az utóbbi években ugyanis szinte minden esztendőben érkezett hír egy-két kóborló állatról, utoljára éppen a Balaton-felvidék térségében figyeltek meg egy példányt.

Most először egy gyűrűzött madár is megjelent Magyarországon, méghozzá Győr-Moson-Sopron megyében, egészen pontosan a Csorna közelében található Egyed községnél. A helybéliek a hét elején lettek figyelmesek a termetes madárra, amelyen azonban az is látszott, hogy nem egészséges. Így azonnal értesítették a természetvédelmi hatóságok, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereit.

A keselyű előbb a legközelebb eső győri Xántus János Állatkertben kapott sürgősségi kezelést, majd a napokban a Fővárosi Állat- és Növénykert madármentő állomására került. Az állatorvosok véleménye szerint a madár rossz kondíciójának mérgezés lehet az oka, ezért további vizsgálatok és kezelések szükségesek. Azt már most lehet tudni, hogy nem nehézfém okozta a mérgezést, de pontos eredményre csak később lehet számítani. A mérgezés ezeknél az állatoknál sajnos nem számít ritkaságnak. Horvátországban ugyanis a hírek szerint sok helyen folyik illegális mérgezés, a megmérgezett állatok tetemére pedig gyakran rájárnak a keselyűk. Az Állatkertbe került madár állapota még nem tekinthető stabilnak, ezért egy darabig még mindenképpen a kert természetvédelmi mentőhelyén kell maradnia, egy olyan elkülönített röpdében, amelyhez csak az oda beosztott gondozók és az állatorvosok férhetnek hozzá.

Mivel gyűrűzött madárról van szó, a gyűrűzéssel összefüggő dokumentációból az állat élettörténete is ismert. Eszerint a horvátországi Cres-szigetről való, és idén márciusban kelhetett ki a tojásból. A gyűrűt május 14-én rakták a lábára, és utoljára augusztus 15-én látták Cres szigetén. Augusztus 14-én egyébként egy magyar madarász még fotókat is készített róla. A fiatal madár a Dori nevet kapta a természetvédőktől.

A horvátországi Cres fakókeselyű-populációja, ahonnan ez a madár is származik, különösen fontos a faj újbóli meghonosodása szempontjából. A környező országokban ugyanis mindenhol csak kóborló madarak fordulnak elő alkalmanként. Úgy tűnik azonban, hogy a cres-i állományból elkóborló egyedek újabb, állandó népességeket hozhatnak létre Európának ebben a térségében is. Ezért is tarja fontosnak az Állatkert már évek óta, hogy a horvát természetvédők munkáját segítse Cres szigetén.


Holnap, azaz szeptember 9-én pénteken rendezi meg az "Alapítvány a Vidrákért" szervezet a II. Emlősvédelmi Fórumot. A délelőtt 10 órakor kezdődő szakmai programnak a Fővárosi állat- és Növénykert Barlangterme ad otthont. A tervek szerint délután 15:40-kor befejeződő fórumon az emlősökkel kapcsolatos természetvédelmi kutatások neves hazai művelői számolnak be legújabb eredményeikről. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Bővebb információval szolgál:

Fővárosi Állat- és Növénykert
Tel: (1) 273-4900/177; (1) 273-4910; fax: (1) 273-4902
Molnár Zoltán természetvédelmi referens
e-mail: molnar@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 965-4464
valamint
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812


Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS