Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Húsvét az Állatkertben

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Húsvét az Állatkertben

Budapest, 2005. március 22. (kedd)

Színes programkínálat és menedékhely a nyulaknak

Idén is gazdag programkínálattal várja az Állatkert a húsvéti ünnepek idején érkező látogatókat. A gyerekek a nyuszisimogatóban ismerkedhetnek meg a tapsifülesekkel, de lesz tojásbemutató, kézműves foglalkozás, húsvéti nyuszi örökbefogadás, a bátrabbakat pedig játékos feladványok várják. Az ünnepektől kezdve az Állatkerti ismét befogadja a "feleslegessé" vált húsvéti nyuszikat, ezzel is megelőzve, hogy a kedvencek nyúlpaprikásként végezzék. A legjobb persze az lenne, ha pusztán ünnepi nekibuzdulásból senki sem vásárolna élő nyulat, vagy legalábbis mindenki alaposan átgondolná az állattartással járó felelősséget.

A húsvéti ünnepek alatt színes programkínálattal várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert. A Nagyszombattól Húsvét hétfőig tartó háromnapos időszakban ugyanis külön "nyuszis" és "tojásos" programok várják a nagyközönséget. A húsvéti nyuszik iránt érdeklődő ifjabb látogatókat nyuszisimogató várja, aki pedig arra kíváncsi, hogy milyen az emu, az énekes hattyú, vagy a flamingó tojása, akár kézbe is veheti ezeket a tojáskülönlegességeket. A már hagyományos, a Húsvéthoz kötődő kézműves foglalkozásokon kívül több állomáson játékos feladványokkal és különféle ajándékokkal is várja a kert az érdeklődőket. Lesz arcfestés, és "tojásvadász túra" is. Ezek a programok mindhárom napon 10-től 16 óráig tartanak. A húsvéti rendezvények támogatója a Nestlé Hungária Kft. Természetesen a nemrégiben indult elefántetetési programra is sor kerül mindhárom napon, 11, illetve 15 órai kezdettel.

A húsvéti ünnepektől kezdve ismét befogadja az Állatkert azokat a "megunt", szám feletti húsvéti nyuszikat, akiket gazdáik a húsvéti ünnepek kapcsán szereztek be, de akikről az ünnep elmúltával mégsem áll módjukban gondoskodni. Az immár hagyományos akciót évről évre azért szervezi az Állatkert a Húsvétot követő egy hónapos időszakban, hogy a húsvéti nyuszik ne nyúlpaprikásként végezzék, vagy ne a kukába kerüljenek az ünnepek elteltével. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján évente mintegy kétszáz nyuszit sikerül ezen a módon megmenteni. Az Állatkertbe behozott nyusziknak állatvédő szervezetekkel együttműködve keresünk gazdit, vagy pedig olyan tenyészetekhez kerülnek, ahol semmi más dolguk nincs, mint szaporodni és sokasodni. A legjobb megoldás persze az lenne, ha az emberek jobban megfontolnák az ünnepi nekibuzdulásból történő nyúlvásárlást.
Az állattartás felelősségteljes kapcsolat állat és ember között, és ez a húsvéti nyuszik tartására is vonatkozik. Mielőtt tehát beszereznénk a hőn áhított tapsifülest, gondoljuk át, hogy tudunk-e róla felelősséggel, a jó gazda gondosságával gondoskodni egész életén át! Az Állatkert állatvédelmi okok miatt inkább lebeszélné az embereket az élő nyulak vásárlásról. Helyette az Állatkerti Alapítvány jelképes nyuszi-örökbefogadást szervez, mi több, a kiválasztott állattal még le is fotózzák az örökbefogadó szülőket.


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére


Tudnivalók a nyulakról

Ne vegyünk élő nyulat ünnepi nekibuzdulás-ból! De ha mégis úgy döntünk, hogy felelős-séggel tudunk gondos-kodni a sorsuk-ról, az alábbiakra figyeljünk!
- a nyúlfiak 21 napos korukig inkább anyatejen élnek, és nem szilárd táplálékon; ilyen fiatal állatot tehát ne vásároljunk, bármennyire is aranyos;
- a nyúl nem ugyanazt eszi, mint az ember, a vasárnapi ebéd maradé-kát tehát ne is próbáljuk odaadni neki; ugyanez vonatkozik a csokoládéra, és hason-ló nyalánkságokra;
- a legjobb, hogyha a nyúl táplálékának alap-ját a boltokban kapha-tó nyúltáp képezi; ezt naponta friss zölddel, sárgarépával, karalábé-val, retekkel és káposztával egészíthet-jük ki; fontos, hogy elegendő szénát is kapjon, mert az állatnak megfelelő rost-mennyiségre is szüksé-ge van;
- a nyúl vízigénye – ha nem csak tápot és szénát, hanem zöldsé-geket is kap, nem túl jelentős; ennek ellené-re helyes, ha van előtte ivóvíz;
- mivel a nyuszik metszőfogai folyamato-san növekednek, szük-ség van valamire, amivel koptathatják: erre a célra egy száraz kenyérsarka is megteszi.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS