Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Húsvéti programok

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Húsvéti programok az Állatkertben

Budapest, 2006. április 13. (csütörtök)

Az Állatkert idén is felhívja a nyilvánosság figyelmét a nyulak védelmére

Változatos programokkal, nyuszisimogatóval várja a látogatókat az Állatkert a húsvéti ünnepek alatt. A nagyszombattól húsvét hétfőig tartó rendezvénysorozat keretében kézműves foglalkozások, ügyességi játékok és arcfestés mellett lehetőség lesz jelképes nyuszi örökbefogadásra is. A programok meghirdetése mellett az Állatkert idén is felhívja a figyelmet az átgondolatlanul megvásárolt nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra. 


Tudnivalók a nyulakról
A vásárlók körében a kicsi nyulak a népszerűek, ezért a törpenyúl fajták mellett gyakran árulnak egészen fiatal nyulakat. Fontos tudnivaló azonban, hogy a nyúlfiak 20 és 28 napos koruk között térnek át a tejről a szilárd táplálékra, ezért, ha valaki túl fiatal nyulat vásárol, ezzel is számolnia kell.
A nyulaknak nem való a vacsora maradéka, sem a csokoládé! Zöldségeken, gyümölcsökön, nyúltápon (ez elősegíti a fogak kopását is) érdemes tartani őket. Fontos, hogy elegendő rosthoz jussanak, ezt széna formájában célszerű biztosítani nekik.
A nyúlfiak számára 20-30 °C, a felnőttek számára a 15-20 °C a megfelelő hőmérséklet. A nyulakat leggyakrabban dróthálós nyúlketrecben tartják, mert a lakásban megrághatja például a bútorok lábait.
Az Állatkert azt javasolja a nyúlvásárlást fontolgató embereknek, mérlegeljék a nyuszik jövőbeni sorsát, hogy ne kelljen kényszermegoldásokat keresniük! Mivel azonban olyan esetek is előfordulhatnak, hogy ennek ellenére probléma adódik a nyulakról való gondoskodással (pl. ajándékba, meglepetésként kapott állat esete), az Állatkert a húsvéti ünnepektől kezdve egészen április végéig befogadja a "feleslegessé vált" húsvéti nyuszikat.

Mind nagyszombaton, mind pedig húsvét vasárnapján és hétfőjén változatos programokkal várja a közönséget a Fővárosi Állat- és Növénykert. A húsvéti hagyományokhoz kötődő kézműves foglalkozások mellett ügyességi játékok teszik színesebbé a nap programkínálatát. A Noé Arénában az "Állatok akcióban" című állatbemutatót, a Barlangteremben a kert 140 éves történetét felelevenítő fotókiállítást láthatja a közönség, az elefántoknál pedig lehetőség lesz az elefántok etetésére is, természetesen az állatgondozók felügyelete mellett.

Az Állatkert húsvéti hagyományainak megfelelően lesz nyuszisimogató is. A gyermekek itt ismerkedhetnek majd a tapsifülesekkel, bizonyos szabályok betartásával. A kert munkatársai ugyanis folyamatosan jelen lesznek, figyelve arra, hogy a gyerekek a nyulakat valóban csak simogassák. Az Állatkerti Alapítvány jóvoltából lehetőség lesz jelképes húsvéti nyuszi örökbefogadásra is, még közös képet is lehet majd készíteni az állatkákkal.

A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarországon az elsők között hívta fel a figyelmet az "idényszerű házikedvencként" megvásárolt húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra. Ahogy egy évtizede minden évben, az idén is azt javasolja a húsvéti nyúlvásárláson gondolkodó embereknek, fontolják meg, tudnak-e tartósan, a jó gazda gondosságával gondoskodni a megvásárolt állatokról! Azok számára, akik végül nem vásárolnak nyulat, az Állatkert nyuszisimogatóval és jelképes örökbe fogadással teremt lehetőséget arra, hogy ne maradjanak ki a "nyuszi-élményből".


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS