Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Gyermeknap és virágkiállítás

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Gyermeknap és virágkiállítás az Állatkertben

Budapest, 2006. május 24. (szerda)

Egész hétvégén íriszkiállítás, vasárnap gyermeknapi programok várják a látogatókat

Ezen a hétvégén több programmal és látnivalóval is várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert. Szombaton és vasárnap a Pálmaház mögötti Lepkekertnél a II. Magyarországi Nőszirom Kiállítás színpompás virágaiban, tarka növénykompozícióiban gyönyörködhet a közönség. Vasárnap ezenfelül gyermeknapi programok is lesznek, és a gyermekek kedvezményes belépőjeggyel látogathatják az Állatkertet.

Május 28-án, azaz most vasárnap 950 Ft helyett 700 Ft-os kedvezményes belépőjegy váltható a gyermekek számára a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából. A nap egyik támogatójának (Nestlé) jóvoltából a Főbejáratnál kóstoltatás és ajándékközpont, valamint négy állomásból álló játékos akadályverseny várja a gyerekeket. A majomházaknál lévő sátorban kézműves foglalkozáson és arcfestő programon, a Japánkertnél felállításra kerülő játéktérnél pedig ügyességi játékon lehet részt venni. Egy ismeretterjesztő könyveiről ismert kiadó (Tessloff) a Főkapunál mutatja be termékeit, a Nagy-tó partján pedig egy népszerű ismeretterjesztő magazin ifjúsági kiadásával (National Geographic KIDS) ismerkedhetnek az Állatkert ifjú, és lélekben fiatal látogatói.


Néhány szóban a nőszirom (Iris) nemzetségről
Az írisz szó a magyar nyelvben több jelentéssel bír: ez a nőszirom tudományos, de közismert latin neve, amely egyben egy ritka, ám nagyon szép női keresztnév is. Szintén írisznek nevezik a szem szivárványhártyát, az operatőrök pedig a kameraobjektív rekesznyílását hívják így. Mi több, a gondozók Írisznek keresztelték az Állatkert idén tavasszal született tevecsikóját is.
A nőszirmok, vagy íriszek 200-300 faja az északi félteke mérsékelt égövi területein honos. Több faj Magyarországon is előfordul vadon. Ilyen például a törpe nőszirom (Iris pumila), a homoki nőszirom (Iris arenaria), a fátyolos nőszirom (Iris spuria), és a szibériai nőszirom (Iris sibirica) is. A mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) kivételével valamennyi hazai faj védett.
A kertészeti változatok legtöbbször a szakállas nőszirom (Iris barbata) változatai, a főbb nemesítési központok az Egyesült Államok, Franciaország, valamint Ausztrália.
A magyar nőszirom (Iris aphylla subsp. hungarica) képét legtöbbünk naponta a zsebében hordja: ez a növény díszíti ugyanis a 20 forintos érmét.

A hétvége mindkét napján, azaz szombaton és vasárnap is várja a látogatókat a II. Magyarországi Nőszirom Kiállítás, amelyet a Fővárosi Állat- és Növénykert az Íriszkedvelők Magyarországi Egyesületével közösen rendez meg. A színpompás, látványos virágbemutatónak a kiállítás két napjára a Pálmaház mögötti Lepkekert ad otthont. A bemutató célja a magyar kertkultúra fejlesztése, a népes és igen változatos nőszirom növénynemzetség megismertetése, illetve a nőszirmok által nyújtott kertészeti és esztétikai lehetőségek bemutatása. A különböző nősziromfajták bemutatója mellett a közönség látványos virágkompozíciókat is láthat, ezeket a Varga Márton Kertészeti Szakképző Iskola tanárai és diákjai készítik.

A kiállítást nőszirom és évelőnövény vásár kíséri, így a látogatóknak lehetőségük lesz egy-egy szép növénnyel otthonukat, kertjüket is gazdagítani.

A kiállítás és vásár szombaton és vasárnap, naponta 9 és 18 óra között látogatható.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812


Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS