Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Farkaskölykök az Állatkertben

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Farkaskölykök az Állatkertben

Budapest, 2005. május 27. (péntek)

Kifutójával ismerkedik a négy kisfarkas

Kisfarkasok születtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A most hathetes kisfarkasok eddig a belső elkülönítő helyen laktak, ahol a közönség nem láthatta őket. A napokban viszont elkezdtek ismerkedni a kifutóval, ahol már a látogatók is megtekinthetik a farkaskölyköket.

FarkaskölyökMár a nagyközönség is láthatja a farkaskölyköket, akik ezekben a napokban ismerkednek kifutójukkal. A négy kölyök még április 18-án született, ám eddig a közönség szeme elől elzárt, védett belső elkülönítő térben tanyáztak. A kifutót csupán az elmúlt napokban kezdték felderíteni, így a nagyközönség csak mostantól láthatja a kisfarkasokat.
Az Észak-Amerika sarkkörön túli területein honos sarki farkasok (Canis lupus tundrarum) kifejlett korukban fehér színű bundát viselnek. A kölykök azonban az első vedlésig sötétszürke színűek. A farkaskölykök mintegy kéthónapos vemhességi idő elteltével jönnek a világra, számuk ellésenként egy és tizenkettő között lehet. A farkaskölykök szeme 10-15 napos korukban nyílik ki, húsznaposan már lábra állni, járni is képesek, ennél fiatalabban csak kúszni tudnak. Az ellés helyéül szolgáló vackot legkorábban háromhetes korukban, de sokszor csak általában 8-10 hetesen hagyják el először, hogy a tágabb környezetüket is felderíthessék. A kicsik általában 45 napos korukig vesznek magukhoz anyatejet, majd fokozatosan átszoknak a szilárd táplálékra, amely a farkasok esetében elsősorban húst jelent. A tejtáplálás és a húsevés közötti átmeneti időszakban felöklendezett táplálékot is kapnak a felnőttektől. A farkasok gondosan nevelik a kölyköket, ráadásul a kicsinyek gondozásában a falka többi tagja is részt vesz. A felnövekvő nőstény farkasok kétéves korukban, a hímek viszont csak a harmadik életévükre érik el az ivarérettséget. A farkasok a természetben általában 5-6 évig élnek, állatkerti körülmények között élettartamuk akár a 16 évet is elérheti.

farkaskölyök

Az Állatkert négy kisfarkasa napközben a Bagolyvár alatti farkaskifutóban látható a felnőttekkel együtt. Mivel a kisfarkasok korukhoz képest így is hamarabb merészkedtek ki a kifutóra a megszokottnál, természetesen még nem tartózkodnak kint egész nap, így elképzelhető, hogy egy kis türelem is szükséges ahhoz, hogy a látogatók megpillanthassák őket. Az elkövetkező hetekben azonban egyre több időt töltenek majd kint a kifutón, a közönség szeme láttára ismerkedve a farkasélettel.

Mivel a kölykök jelenléte miatt a farkasok a szokásosnál is jobban védik területüket, az Állatkert nyomatékosan felhívja a látogatók figyelmét a védőkorlátok és egyéb biztonsági berendezések tiszteletben tartására! Valamint arra is, hogy a védőkorláton átmászni és farkasokhoz benyúlni ebben az időszakban a szokásoshoz képest is fokozottan veszélyes!


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812


Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS