Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Kinyíltak az első virágok

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Kinyíltak az első virágok

Budapest, 2006. március 1. (szerda)

A téltemető mellett a hóvirág is szirmot bontott az Állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a tavalyi évhez képest pár nappal korábban bontottak szirmot az első virágok. A március első napján érkező látogatókat már virágzó téltemető, és sok-sok hóvirág fogadja az Állatkert védett parkjában.

A téltemető és a hóvirág nem véletlenül kapták neveiket, hiszen akkor gyönyörködhetünk bennük, amikor a tél még vonakodik átadni a helyét a tavasznak. A hazai flóra e legkorábban nyíló vadvirágai néha már februárban megkezdik a virágzást, március végére pedig rendszerint el is virágzanak.

A boglárkafélék közé tartozó téltemető (Eranthis hyemalis) eredetileg a páradús, üde talajú erdőket kedveli, jellemzően tehát a gyertyános-tölgyesekben fordul elő. Még az sem zavarja, ha a virágait hó lepi be. Ez annál is furcsább, mivel a téltemető tulajdonképpen mediterrán eredetű jövevény. Magyarországon előbb csak a kolostorkertekben, füvészkertekben pompázott, és csak az elmúlt egy-két évszázadban terjedt el hazánkban.

A téltemetőnél sokkalta ismertebb a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis), a belőlük készült csokrok az évnek ebben a szakában különösen népszerűek. Az amarilliszfélék családjába tartozó növénynek éppen ez a népszerűség, közkedveltség a veszte, hiszen a csokorba kötött hóvirágok rendszerint nem termesztettek, hanem a termőhelyen szakítják le őket.
A Fővárosi Állat- és Növénykertben minden évben a téltemető és a hóvirág megjelenése jelzi a tavasz közeledtét. Ez ráadásul már viszonylag korán be szokott következni, ugyanis az Állatkert parkját rendkívül kedvező mikroklíma jellemzi. A téltemetőnek egyébként a Balaton-felvidéki Aszófő térségében, a hóvirágnak pedig egyéb helyek mellett a Zselicben, a Bükkben, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó területeken vannak fontos termőhelyei.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel.: (1) 273-4900/177; (1) 273-4910; fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtóreferens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20/200-5812

Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére


Ne szakítsuk le őket!

Mind a téltemető, mind pedig a hóvirág természetvédelmi oltalom alatt áll! Erre a tényre különösen a hóvirág esetében fontos külön is felhívni a figyelmet, mivel az egyre nagyobb méreteket öltő begyűjtés mind komolyabban veszélyezteti a növény magyarországi állományát. A népszerű virágot a hazai természetvédelmi jog 2005. szeptember elseje óta az európai közösségben természetvédelmi szempontból jelentős fajnak minősíti.
Ha tehát hóvirágot, vagy téltemetőt látunk, ne szakítsuk le, hadd gyönyörködjön más is a tavasz első hírnökeiben!

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS