Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Denevérek és pelék napja

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Denevérek és pelék napja az Állatkertben

Budapest, 2005. szeptember 14. (szerda)

A denevérek nem ellenségei az embernek, sőt, még szeretni is lehet őket!

A denevéreké és a peléké lesz a főszerep szombaton a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A szeptember 17-i tematikus nap megrendezésével az Állatkert egy félreismert, és egy alig ismert állatcsoportra szeretné felhívni a figyelmet. Olyan állatcsoportokra, amelyek képviselői hazánkban is élnek, és itthon természetvédelmi oltalom alatt állnak.

A szokásos "jeles napok" (Víz Világnapja, Föld Napja, Madarak és Fák Napja, Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja) mellett az idén több tematikus napot is szervezett az Állatkert. Ezeken a napokon mindig egy-egy meghatározott állatcsoport kapott kitűntetett figyelmet: februárban a Nagymacskák Napja, márciusban a Madarak Napja, áprilisban a Medve Nap, júliusban pedig a Lepke Nap várta tematikus eseményként az érdeklődőket.

Szeptember 17-én, azaz most szombaton "Denevér és Pele Napot" szervez az Állatkert, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint a Budapesti Denevérvédelmi Csoport munkatársaival közösen. A program nem titkolt célja, hogy az emberek jobban megismerjék mind a denevérek, mind a pelék világát.

A pelékről - bár szeretetre méltó külsejük szinte mindenkit megragad - az emberek többsége nagyon keveset tud. Pedig életmódjuk rendkívül érdekes, hiszen például a nagy pelék a mókusok éjszakai megfelelőjének számítanak. Ráadásul egy kis szerencsével Magyarországon is találkozhatunk velük: három fajuk, a nagy pele, az erdei pele és a mogyorós pele hazánkban is honos.

A denevérekről gyakrabban hallani, de az emberiség denevérekhez való viszonyát – különösen a mi kultúránkban – inkább a rémtörténetek, irodalmi és filmélmények határozzák meg. Pedig a denevérek igazán nem akarnak nekünk rosszat, mi több, a rovarok pusztításával éppenséggel hasznot is hajthatnak az embernek.

A szeptember 17-én szombaton, 10 órától kezdődő rendezvényen, amelynek az Állatsimogatóval szemközti tér lesz a helyszíne, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az Állatkert és a Budapesti Denevérvédelmi Csoport szakemberei ismertetik meg az érdeklődőket a denevérek, illetve a pelék világával. Kiderül, hogyan készülnek a pelék a téli álomra, és honnan tudják a kutatók, hogy egy-egy erdőben milyen pelefajok élnek. Fény derül arra is, hogy miként kell denevért gyűrűzni, hogy hogyan tájékozódnak ezek az állatok az ultrahang segítségével, és hogy mi a teendő, ha a panelházak réseibe beköltözik egy denevérkolónia. Az ismeretterjesztő játékokkal, denevéres totóval a bátrabbak még frissen szerzett tudásukat is próbára tehetik. A Samaritanus Mentő Alapítvány jóvoltából a gyerekeket arcfestés is várja.


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: (1) 273-4900/177; (1) 273-4910; fax: (1) 273-4902


Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS