Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Az édesvízi teknősök óriása

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Az édesvízi teknősök óriása

Budapest, 2005. szeptember 1. (csütörtök)

Az Állatkert fogadta be a Hongkongban elkobzott borneói folyamiteknőst

A hongkongi természetvédelmi hatóságok foglalták le azt a borneói folyamiteknőst, amelyet mostantól a közönség is megszemlélhet az Állatkertben. A világ egyik legnagyobb testű édesvízi teknősének számító faj eredetileg Délkelet-Ázsiában őshonos, és akár 80 centiméteresre is megnőhet. Az Állatkertbe került, mintegy hatvan centis állatot a Madárház trópusi medencéjében láthatja a közönség.

Először látható magyarországi állatkertben a világ egyik legnagyobbra növő édesvízi teknősfaja, a borneói folyamiteknős (Orlitia borneensis). A Délkelet-Ázsiában, közelebbről Malajziában, Borneón, illetve Indonézia néhány további szigetén őshonos hüllőfaj legnagyobb egyedei akár 80 cm-esre és 50 kg-osra is megnőhetnek. A budapesti Állatkertben látható hím állat nagyjából 60 cm-es, kifejlett példány. Egyelőre egyedül ismerkedik a Madárház trópusi medencéjével, ám hamarosan egy pár is érkezik mellé.

A borneói folyamiteknős veszélyeztetett fajnak számít, mivel húsát a Távol-Keleten sokan ínyencségnek tartják. A húspiacokon kilónként akár 2600 forintnak megfelelő valutáért is hozzájuthat az ember egy-egy ilyen állathoz, természetesen illegálisan. Ugyanezekből a teknősökből olyan szereket is készítenek Kelet-Ázsiában, amelyek a népi hagyomány szerint gyógyhatással bírnak. Az állatok páncéljából készült őrleményről például azt tartják, kiváló serkentőszer, és a rákos megbetegedések tüneteinek enyhítésére is alkalmas. Ráadásul kedvtelésből tartott állatként is nagy az érdeklődés a faj iránt, így rengeteg állatot fognak be illegálisan.

A legtöbb délkelet-ázsiai országban törvények tiltják a borneói folyamiteknősök befogását és kereskedelmét, és a helyi hatóságok rendszeresen le is foglalnak csempészett, vagy illegálisan tartott állatokat. Az Állatkertben mostantól látható borneói folyamiteknőst is ilyen eljárás során foglalták le a hongkongi természetvédelmi hatóságok. Budapestre az állat azért került, mert az európai állatkertek teknősvédelmi kampányának keretében a magyar főváros állatkertje vállalta, hogy befogadja a lefoglalt teknőst. Az illegálisan befogott, majd elkobzott állatokat ugyanis sok esetben már nem lehet visszavinni a természetbe. A tervek szerint a közeljövőben egy nőstény állat is érkezik Budapestre, és az állatkerti munkatársak abban reménykednek, hogy e veszélyeztetett hüllők idővel szaporodni is fognak.


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812


Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére


"Shellshock" teknőskampány


Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) 2004/05-ös természetvédelmi kampánya a teknősök, köztük is különösen a Délkelet-Ázsiában honos édesvízi teknősfajok védelmét szolgálja. A kampány egyrészt szemléletformáló munkából, az emberek tájékoztatásából áll, másrészt a veszélyeztetett teknősfajok állatkerti tenyészállományának növelésével, illetve a természetes élőhelyen folyó védelmi programok támogatásával igyekszik elősegíteni e fenyegetett fajok fennmaradását.
E program keretében biztosít helyet az Állatkert a Hong-Kongban lefoglalt teknősnek is.

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS