Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Alpaka csikó született

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

"Váratlanul" született az alpakacsikó

Budapest, 2008. február 5. (kedd)

Az apróságot Lolának nevezték el

Kifutójával ismerkedik az Állatkertben született, másfél hetes alpakacsikó. A kicsi világra jövetele kissé meglepte a gondozókat, mert a számítások szerint már az ősszel meg kellett volna születnie.

Az állatgondozók előzetes számítása szerint már legalább két hónapja meg kellett volna születnie annak az alpakacsikónak, amelyik végül január 27-én látott napvilágot a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A megfigyelt párzás időpontja alapján számítva ugyanis a 2007-es év őszére várták a kicsi megszületését, annál is inkább, mert az állatkerti tapasztalatok alapján az alpakacsikók általában október és november hónapokban jönnek a világra. Úgy látszik azonban, hogy a gondozók által megfigyelt párzás eredménytelen volt, és a mostani csikó egy későbbi, "titkos légyott" eredményeként fogant.

Az alig másfél hetes alpakacsikó meglepően érdeklődőnek tűnik: amig Melcsi, az anyaállat kifejezetten félősnek mondható, a kicsiben a környezete iránti kíváncsiság rendre győz az óvatosság felett. Túlságosan messzire persze még nem távolodik el anyjától.

Az Állatkert idei legelső patás aprósága egyébként kislány, és Lolának nevezték el. A nevet - a szokásoktól eltérően - nem a gondozók találták ki, hanem az egyik internetes közösségi portál azon tagjai, akik egyébként is rendszeresen figyelemmel kísérik az állatkerti Dél-Amerika kifutó lakóinak életét.

Az alpakáknál általában 11 hónap a vemhességi idő. A kicsik születésükkor 7-9 kg-osak és többnyire 4-6, néha 7 hónapos korukig vesznek magukhoz anyatejet. Az ivarérettséget másfél éves korukban érik el. A felnövekedett alpakák általában 15, néha 20 évig is élhetnek.

Az alpaka voltaképpen a láma rokona. A dél-amerikai kontinensen eredetileg két lámaféle él vadon, a guanakó és a vikunya. A láma és az alpaka az ember által háziasított állat, mindkettőnek a guanakó volt a vad őse. Amíg azonban a lámát többhasznú háziállatnak tenyésztették ki Dél-Amerika őslakói, addig az alpakát elsősorban a gyapja miatt tartják. Ennek megfelelően az alpaka a lámánál valamivel kisebb termetű, viszont sokkal dúsabb szőrzetű állat.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

A lap tetejére

 

Az alpaka nem fémötvözet!

Az alpaka és az alpakka magyar elnevezése csupán egy betűkettőzésben tér el, és ez gyakran félreértésekre ad okot. Az alpaka szó egy lámaféle állatot jelöl. Maga a szó indián eredetű, az Andok mentén beszélt ajmara nyelvben nevezik allpaca néven ezt az állatot.
Az alpakka viszont egy fémötvözet neve (réz-cink-nikkel ötvözet), amelyet  kedvező fizikai tulajdonságai (kopásállóság, nagy szilárdság, korrózióállóság) miatt széles körben használnak például érmék, használati tárgyak alapanyagaként. A szó a németből került át anyanyelvünkbe, és eredetileg márkanévként volt használatos.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS