Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Egynapos alpaka csikó

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Már láthatja a közönség az egynapos alpaka csikót

Budapest, 2006. október 26. (csütörtök)

Matyi mától ismerkedik a kifutóval

Gyarapodott az állatkerti alpaka család: szerda reggelre ugyanis egy hím alpaka csikó látott napvilágot a Dél-Amerika kifutóban! A most egynapos apróságot már láthatja is az Állatkert közönsége.

Nemcsak tavasszal és nyáron, hanem ősszel is szaporodnak a Fővárosi Állat- és Növénykert lakói. Szerda reggelre épp egy hím alpaka csikó látott napvilágot a Dél-Amerika kifutóban. A csaknem 11 hónapnyi vemhesség elteltével világra jött apróságnak gondozói a Matyi nevet adták. A kicsi - mint a patások általában - rendkívül fejletten jött a világra, és néhány órával megszületése után már lábra is állt. Azóta már a kifutóval, és az ott lakó többi állattal ismerkedik.

A születésükkor 7-9 kg-os alpaka csikók általában 4-6, néha 7 hónapos korukig vesznek magukhoz anyatejet, és másfél éves korban válnak ivaréretté. Időközben persze nőnek is, így Matyi felnövekedve  akár 65-80 kg is lehet majd. A természetben egy tizenöt éves alpaka már igencsak középkorú, sőt, idős állatnak számít, de ritka esetben élettartamuk a 20 évet is meghaladhatja.

Az Állatkert alpaka-tenyészpárjának egyébként nem Matyi az első utódja. Meli (4) és Alfonz (15) frigyéből már tavaly is született csikó, ami azt mutatja, hogy a két évvel ezelőtt "összeházasított" pár a jelentős korkülönbség ellenére is beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Az alpaka voltaképpen a láma rokona. A dél-amerikai kontinensen eredetileg két lámaféle él vadon, a guanakó és a vikunya. A láma és az alpaka az ember által háziasított állat, mindkettőnek a guanakó volt a vad őse. Amíg azonban a lámát többhasznú háziállatnak tenyésztették ki Dél-Amerika őslakói, addig az alpakát elsősorban a gyapja miatt tartják. Ennek megfelelően az alpaka a lámánál valamivel kisebb termetű, viszont sokkal dúsabb szőrzetű állat.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

A lap tetejére


Az alpaka nem fémötvözet!


Az alpaka és az alpakka magyar elnevezése csupán egy betűkettőzésben tér el, és ez gyakran félreértésekre ad okot.
Az alpaka szó egy lámaféle állatot jelöl. Maga a szó indián eredetű, az Andok mentén beszélt ajmara nyelvben nevezik allpaca néven ezt az állatot.
Az alpakka viszont egy fémötvözet neve (réz-cink-nikkel ötvözet), amelyet  kedvező fizikai tulajdonságai (kopásállóság, nagy szilárdság, korrózióállóság) miatt széles körben használnak például érmék, használati tárgyak alapanyagaként. A szó a németből került át anyanyelvünkbe, és eredetileg márkanévként volt használatos.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS