Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Alpakacsikó az Állatkertben

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Alpakacsikó az Állatkertben

Budapest, 2005. november 10. (csütörtök)

Az alpaka nem fémötvözet, hanem egy lámaféle!

Már a láthatja a közönség Momót, a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb alpakáját. Az egyhónapos alpakacsikó a Dél-Amerika kifutóban látható.

Alpaka csikó

Bár az Állatkertben leginkább a tavasz és a nyár az állatok világra jövetelének fő időszaka, az őszi hónapokban is születnek új jövevények. A Dél-Amerika kifutóban látható alpakáknál például október 10-én született egy csikó. A most egyhónapos, Momónak keresztelt állatot a nagyközönség is megtekintheti a kifutóban, ahol a kis állat szüleivel, név szerint Melivel és Alfonzzal, valamint több más dél-amerikai állatfajjal együtt lakik.
Növényi táplálékon élő szüleivel ellentétben a kis Momó most még csak az anyatej iránt mutat komolyabb érdeklődést, viszont egyre magabiztosabban fedezi fel a környezetét. Mivel az alpakák jól alkalmazkodtak a hideg éghajlathoz, a kicsit egész télen a kifutón láthatja majd a közönség.
A dél-amerikai kontinensen eredetileg két lámaféle él vadon, a guanakó és a vikunya. A láma és az alpaka az ember által háziasított állat, mindkettőnek a guanakó volt a vad őse. Amíg azonban a lámát többhasznú háziállatnak tenyésztették ki Dél-Amerika őslakói, addig az alpakát elsősorban a gyapja miatt tartják. Ennek megfelelően az alpaka a lámánál valamivel kisebb termetű, viszont sokkal dúsabb szőrzetű állat.
A nőstény alpakák 10-11 hónapos vemhességi idő elteltével ellésenként rendszerint csak egy csikót hoznak a világra. Az újszülött alpaka 7-9 kg tömegű, és már pár órával megszületése után képes lábra állni. A kicsi 4-6, sőt, néha héthónapos koráig vesz magához anyatejet, és tovább fejlődve másfél-kétéves korban éri el az ivarérettséget. A felnőttek 45-80 kg-osak. A természetben egy tizenöt éves alpaka már idős állatnak számít, de ritka esetben élettartamuk a 20 évet is meghaladhatja.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel.: (1) 273-4900/177; (1) 273-4910; fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtóreferens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20/200-5812

Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

Az alpaka nem fémötvözet!

Az alpaka és az alpakka magyar elnevezése csupán egy betűkettőzésben tér el, és ez gyakran félreértésekre ad okot. Az alpaka szó egy lámaféle állatot jelöl. Maga a szó indián eredetű, az Andok mentén beszélt ajmara nyelvben nevezik allpaca néven ezt az állatot.
Az alpakka viszont egy fémötvözet neve (réz-cink-nikkel ötvözet), amelyet  kedvező fizikai tulajdonságai (kopásállóság, nagy szilárdság, korrózióállóság) miatt széles körben használnak például érmék, használati tárgyak alapanyagaként. A szó a németből került át anyanyelvünkbe, és eredetileg márkanévként volt használatos.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS