Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

2008: az újdonságok éve

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

2008: az újdonságok éve az Állatkertben

Budapest, 2008. április 3. (csütörtök)

Sokkal több látnivalóval, olcsóbb belépti díjakkal várják a nagyközönséget

Új létesítmények sokasága nyílik meg az Állatkertben az elkövetkező hetek, hónapok folyamán. Az új állattartó komplexumok építései munkálatai a napokban fejeződtek be, így az Állatkert immár anélkül látogatható, hogy a közönség építési területekbe ütközne. Jelenleg a létesítmények beüzemelésén, benépesítésén dolgoznak az intézmény szakemberei. Az emberszabású majmok új kifutóit május elseje előtt átadják, a Szavanna-komplexumot pedig május végétől látogathatja a nagyközönség. Az új létesítmények benépesítéséhez újabb állatokat szerez be az Állatkert: a meglévők mellé újabb zsiráfok, illetve több új faj, antilopok, gazellák, sőt, egy sárkány is érkezik Budapestre.

2008-ban olyan sok újdonság lesz a Fővárosi Állat- és Növénykertben, amennyi közel egy évszázada volt utoljára, amikor 1912-ben mint fővárosi intézményt négy évi átépítés után újranyitották. Már megtörtént azoknak a létesítményeknek a műszaki átadása, amelyek építése miatt az elmúlt két évben a kert egyharmadát lezárva találta a látogató. Most a kivitelezők által átadott állattartó terek beüzemelése, benépesítése zajlik. Áprilistól októberig rengeteg új állat érkezik Budapestre, és szinte minden hónapban lehet számítani egy-egy nagyobb állattartó komplexum megnyitására. Összesen másfél tucat új és megújult állatférőhelybe költöznek új lakók, 12 már meglévő állatfaj kap a korábbinál tágasabb és természetszerűbb férőhelyet, és a tervek szerint legalább 15 új állatfajjal gyarapodik a gyűjtemény.

Az attraktivitás nagyszabású gyarapodása mellett a most kezdődő szezonban minden korábbinál gazdagabb és sűrűbb programkínálattal, látványetetésekkel, állatbemutatókkal, tevesétáltatással, kígyósimogatással, egész nyári hangversenysorozattal várja látogatóit a városligeti intézmény. A látnivalók és programok gyarapodása, a látogatói élmények gazdagodása és az üzemi költségek növekedése ellenére az Állatkert idén nem emelte jegyárait, sőt, márciustól jelentősen csökkentette a családi látogatás költségét (2 felnőtt 2 gyerekkel az egy évvel korábbi 5500 helyett 4800 Ft). Így az Állatkert 2008-ban többet ad - kevesebbért!

Új létesítmények

Az év elején már sor került két kisebb létesítmény megnyitására. Február 28-án az újvilági ízeltlábúak bemutatója került átadásra az Akvárium szomszédságában (amerikai és ausztrál óriáspókok, skorpiók, sáskák, stb), március 20-án pedig a Vízparti Élet Háza új trópusi béka bemutatója nyílt meg. Februártól pedig medúzákkal is találkozhatnak az érdeklődők!

Az elkövetkező hetekben-hónapokban lényegesen nagyobb létesítmények lépnek üzembe, valójában több állattartó térből álló komplexumnak tekinthetjük őket:

Emberszabású majmok kifutói - Az 1987-ben átadott állatház belső tereit már korábban korszerűsítette az intézmény. Az elmúlt hónapokban elkészült a külső férőhelyek átalakítása is, így az orangutánok és a gorillák is új és tágas férőhelyet kapnak.

  • Afrikai Szavanna - Az 1930-ban létesített Afrika-kifutó, valamint az 1968-ban átadott régi Teveház, lovarda és kertészet helyén az afrikai szavannák élővilágát bemutató komplexum került kialakításra. A komplexumhoz egy antilopok, gazellák, zsiráfok, struccok és orrszarvúak bemutatását szolgáló 5000 négyzetméteres szabadkifutó-rendszer, csoportos térrel és elkülönítő terekkel rendelkező új zsiráfistálló, kétszer hat variálható részből álló antilop- és gazellaistálló, több részből álló orrszarvú istálló, struccistáló, új szurikátakifutó és belső férőhely, valamint sarkantyús teknősök, marabuk és más állatok elhelyezésére alkalmas további létesítmények is tartoznak.
  • Elefántistálló - A meglévő, 1912-ben épült Elefántház funkciójának megtartása mellett új elefántistálló épült, amely a meglévő férőhelyeket kiegészítve hosszabb távon lehetővé teszi szaporodó elefántállomány elszállásolását is. A nagy terjedelmű csarnok belső tere a Szavanna-térség istállóihoz csatlakozik, az elefántok számára készült istállóajtó viszont a meglévő elefántkifutóra nyílik.
  • Nagyszikla - A 34 méter magas, 1912-ben épült cementbeton műszikla ugyan egyetlen építmény, állattartási szempontból azonban létesítmények sokasága tartozik hozzá: ilyen a medvekifutó, a kispandák kifutója, a makákó kifutó, az indiai vadkutyák számára kiépített szurdokkifutó, a berbermajmok és a tarvarjak férőhelye, valamint a szirtiborz kifutó is.
  • Sárkány bemutató - Az április második felére várt sárkány a tevék szomszédságában kap majd helyet, később azonban a jelenlegi Kenguruház földszintjén nyer majd végleges elhelyezést.
  • Mérgeskígyó bemutató - A Kenguruház emeletén - ahol jelenleg az éjszakai állatok bemutatója működik, ősszel mérgeskígyó bemutató kialakítását tervezi az Állatkert.
  • Ausztrália ház - A jelenlegi Kós Károly-féle Madárház funkciója megváltozik, az ausztrál régió állatai, erszényesek, éjjel aktív állatok lelnek benne új otthonra.

A benépesítés alatt álló létesítmények közül a leghamarabb a gorillák és orángutánok új kifutói kerülnek átadásra: az ünnepélyes megnyitóra

április 29-én kedden kerül majd sor. Ugyanekkor nyílik meg a Nagyszikla felszínén vezető kalandsétány és a Kós-féle tervek szerint újjáépült vendéglátóhely, a Tejcsarnok is. Szintétn április végére várjuk az első új zsiráflányt és a sárkányt.

Május végén nyílik meg a Szavanna-kifutó és istállói, továbbá ekkor kezdik birtokukba venni elefántjaink az új elefántistállót.  
Jóllehet nem állattartó létesítmény, de fontos fejlesztést jelent az Állatkert kényelmi szolgáltatásai terén a Nagyszikla oldalában az Állatkert legnagyobb illemhelye, amelynek kialakításánál természetesen a kerekesszékkel közlekedők igényeit is figyelembe vették.

"Autópálya" az orrszarvúaknak

A 2008-as esztendő nemcsak az új kétesítmények megnyitásának éve lesz az Állatkertben, hanem a nagyszabású állatszállításoké is. A meglévő állatok közül több is új helyre költözik a kert területén belül, így a zsiráfokat, az orrszarvúakat, a szurikátákat, a szirtiborzokat, a kispandákat és a tarvarjakat is új otthonba költöztetik a közeljövőben. Látványosabb és nagyobb helyre költöznek a Pálmaház szomszédságában lakó prérikutyák is. Ez várhatóan több hétig eltart, hiszen a vész esetén föld alatti üregrendszerükbe visszahúzódó rágcsálókat képtelenség a szokásos módszerekkel befogni: meg kell várni, amig mindegyikük bemerészkedik az élvefogó csapda dobozába. A legnagyobb szabású költöztetési "manőverre" azonban az orrszarvúaknál lesz szükség. Az ilyen állatokat rendszerint altatásban költöztetik, erre azonban nincs lehetőség, hiszen Lulu jelenleg is vemhes. Így aztán a régi és az új orrszarvúkifutót az Állami Autópályakezelő Zrt. segítségével ideiglenes terelő kordonnal kötik össze, és - ha minden jól megy - "lábon" mehetnek majd át az orrszarvúak új férőhelyükre. A különleges "manőver", amelyhez hasonlót ilyen méretű állatnál utoljára száztíz éve végeztek az Állatkertben, várhatóan több napig eltart.

Természetesen nemcsak a kerten belül lesznek állatszállítások, hiszen az új létesítményekbe számos új állat is érkezik. Ezek egy része meglévő állatfajok állományát kiegészítő állatszállítás lesz. A meglévő két zsiráf mellé például további kettő érkezik a Prágai Állatkertből: egyikük április végén, a másik várhatóan szeptember folyamán. Októberben két új ázsiai elefánt is érkezik.

Az újonnan érkező állatok másik része olyan fajokhoz tartozik, amelyek az utóbbi időben nem kerültek bemutatásra, esetleg soha korábban nem láthatta őket a fővárosi közönség. Tizenötnél is több új faj beszerzését tervezi az Állatkert az elkövetkező hónapokban, ezek közül várhatóan az alábbi fajok tarthatnak számot leginkább közül a nagyközönség érdeklődésére:

  • berber makákó (Macaca sylvanus) (elterjedés: Északnyugat-Afrika, Gibraltár)
  • ázsiai vadkutya (Cuon alpinus) (elterjedés: Dél-, Délkelet- és Kelet-Ázsia)
  • Böhm-zebra (Equus burchelli boehmi) (elterjedés: Kelet-Afrika)
  • ecsetfülű folyamidisznó (Potamochoerus porcus) (elterjedés: Afrika)
  • nagyszarvú mocsáriantilop (Kobus megaceros) (elterjedés: Északkelet-Afrika)
  • gyűrűsfarú víziantilop (Kobus ellipsiprymnus) (elterjedés: Afrika)
  • Mhorr-gazella (Gazella dama mhorr) (elterjedés: Nyugat-, Északnyugat-Afrika)
  • vörös vadbivaly (Syncerus caffer nanus) (elterjedés: Közép- és Nyugat-Afrika)
  • Szintén nagy érdeklődésre tarthat számot a sárkány is.

Ezeknek az állatoknak a többségét, elsősorban a Szavanna-komplexumba kerülő antilopokat és gazellákat, valamint a sárkányt még a nyár beköszönte előtt be fogja mutatni az Állatkert a nagyközönségnek.

Légy ott! - Állati randevúk

Az új létesítmények és újonnan érkezett állatok mellett látványetetésekkel, a látogatók közé kihozott állatokkal, kígyósimogatással és egyéb programokkal is igyekeznek a közönség kedvében járni az Állatkert munkatársai. Április első hétvégéjétől napi harmincegy ilyen programon lehet részt venni. Tíz órától délután 5-ig félóránként lesz 2-2 program az Állatkert különböző pontjain.

 

Időpont
Program
Helyszín
10.00
Pingvin - borjúfóka etetés
Pingvin-fóka medence
Teve sétáltatás
Indulás a teve kifutótól
10.30
Tengeri halak etetése
Akvárium nézőtér
Szivárvány lóri etetés
Xantus Ház
11.00
Pelikán etetés
Krokodilház melletti gyep
Oroszlánfóka bemutató - tréning
Sarkvidék panoráma
Elefánt etetés
Elefánt kifutó
11.30
Állatok akcióban - állatbemutató
Noé Aréna
Alpaka sétáltatás
Indulás a Simogatótól
12.00
Katta etetés
Katta kifutó
Mosómedve etetés
Bagolyvár
12.30
Kígyósimogatás
Kós Ház melletti gyep
Nílusi repülőkutya etetés
Kenguruház
13.00
Aranyhal etetés
Japánkert
Prérikutya etetés
Prérikutya kifutó
13.30
Kaffer szarvasvarjú "dobozolás"
Szarvasvarjú röpde
Sivatagi róka etetés
Nyugat-Afrika Ház
14.00
Oroszlánfóka bemutató
Sarkvidék panoráma
Elefánt etetés
Elefántház
14.30
Állatok akcióban - állatbemutató
Noé Aréna
Nyílméreg béka etetés
Vízparti Élet Háza
15.00
Szurikáta etetés
Szurikáta belső
Tarvarjú etetés
Kós Madárház körröpde
15.30
Pampák
Dél-Amerika kifutó
Pingvin - borjúfóka
Pingvin-fóka medence
16.00
Ízeltlábúak
Lepkekert (amíg nincs: Madárpók szobor)
Nagy tó madarainak etetése
Nagy tó magaspart
16.30
Orrszarvú (Layla) etetés
Orrszarvú kifutó
Kispanda etetés
Kispanda kifutó
17.00
Oroszlánfóka bemutató
Sarkvidék panoráma
Gorilla etetés
Emberszabású ház nézőtér

 

Több látnivaló - olcsóbban!

A megnövekedett számú látnivaló ellenére az Állatkert nem emeli a jegyárakat, sőt, március elején csökkentette is a belépti díjakat. A jelenlegi jegyárak különösen a családdal, illete csoportosan érkező látogatóknak kedveznek, de némi árcsökkentésre a felnőtt, valamint a gyermek-, diák-, és nyugdíjasjegy esetében is sor kerülhetett.


Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS