Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Egerszalók - Hőforrás

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Egerszalók - Hőforrás

Természetvédelmi terület?

A minap hirtelen elhatározásból egy régi szép emlék nyomába eredtünk. Így hosszú ido után ismét eljutottam Egerszalókra, megtekinteni hazánk híres gejzírjét. Emlékeimet felidézve csodás természeti jelenségre számíthattunk, hatalmas fehér területre, ami szinte világít a kicsapódott ásványi sóktól, és a rajta csobogó forró víz által keltett gozpamacsoktól sejtelmessé váló látványra.

A forrás alatt apró kiépített medence, a megmártózni óhajtók számára. A víz kis része ide van vezetve, a többi természetes elfolyással patakokba távozik, esetleg kisebb tavacskákban összegyulve található. Utoljára egy huvös februári napon jártam erre és nagyon kellemes, maradandó emléket vittem magammal. Gondoltam mindezt megosztom párommal. A természetben nem, de a környéket birtokba vevo üzemeltetoben sikerült csalódnunk. Úgy vettem észre, nem igazán elonyére változott a környék.

Lazán eljutottunk Egerszalókig, innét haladtunk tovább a hoforrás felé. Ahogy közeledtünk, tisztán látszott, hogy az utóbbi idoben nagyon népszeruvé vált a hely. Sajnos a megnott érdeklodést láthatóan nehezen bírja a környék. Már az odavezeto út is zsúfolt az árok szélén trehányul parkoló autóktól. Jóval beljebb egy busz állt, de hogy hogyan fog távozni, azt az idejövet tapasztaltak alapján még igen élénk fantáziával se nagyon tudtam elképzelni. A keskeny utakon a járható rész igencsak leszukült. Úgy tunik ide csak autóval érdemes jönni, akkor viszont számoljunk komoly parkolási gondokkal. Autóbusszal igen komplikált, Kerecsendrol indulva Demjénen keresztül Szalók felé haladva érheto el.

Ahogy közeledtünk, egyszer csak a forráshoz vezeto út elején MAGÁNTERÜLET felirattal, és parkolót jelzo táblával találkoztunk. Ez is újdonság volt számomra. Én úgy tudtam, hogy a környéket természetvédelmi területté nyilvánították, de sajnos ilyen jellegu táblának nyomát se láttam. Így némi díj ellenében esetleg hivatalosan is le lehet tenni az autót kicsit közelebb a forráshoz. Már ha elfér még a parkolónak kikiáltott keskeny bekötoút két szélén, vagy kissé feljebb egy ferde, de legalább jó porosra kikopott, gazzal és bokrokkal tarkított földterületen. Eme "Parkoló" mellett igénytelen "kemping" látszatú 50 m2-es elkerített területen egy sorompó mögött pár lakókocsi álldogált.

Aztán tovább haladva beleütköztünk a kerítésbe, melyen óriási tábla hirdette a belépoket. Nyitva tartás 24 órán keresztül. Volt kisebb táblácska is egy nylontasakba dugott A4-es papírlapon - roppant hivatalos, nem? -, hogy aki csak sétálni kíván a hoforrás körül, annak mennyi a belépo. Természetesen szigorúan csomag nélkül lehet csak sétát tenni. Busszal érkezok és gyalogos kirándulók hátrányban. Ok nem igen tudják a kiránduláshoz magukkal hozott táskát, hátizsákot, elemózsiát az autóban hagyni.

Messzirõl nézve a természet hozza a formáját, impozáns látványt nyújt maga a forrás és a kicsapódott sókból keletkezett hófehér süveg. A terület vad kinézete megmaradt, viszont sikerült megspékelni az emberi hanyagság, nemtörodömség és a kihasználás látható jeleivel, a mindenütt felbukkanó szeméttel.

Kíváncsi lettem, hogy mi a helyzet valójában a Hoforrás körül. Tényleg magánterület? Jogosan szedik az arra sétálóktól a belépõt? Kinek a kezelésében van? Mégis hogyan tovább, lesz-e fejlõdés? Sikerült rátalálnom Egerszalók honlapjára, onnét jutottam az alábbi információk birtokába.

Maga a terület az Egerszalóki Önkormányzat tulajdona. A forrás vizét 1992-ben gyógyvízzé minosítették. Az Önkormányzat a Hoforrás hasznosítására pályázatot írt ki, melynek nyertese a "Plaza 213" konzorcium lett. Ez 2002. március 14-én kihirdetésre került. A nyertes pályázatában vállalta a kiírt feltételek teljesítését: 200 szobás 4 csillagos gyógyszálló és 1000 fo befogadására alkalmas gyógyfürdo megépítését a szerzodéskötést követo 3 éven belül.

Úgy tunik az eltelt bo egy év alatt a szerzodést még nem sikerült megkötni, mivel a Hõforrás környékén a fejlesztéseknek látható nyomát nem találtuk. Továbbra is a korábbi színvonalon üzemel a Hõforrás. Egyszeru kerítés, minimális infrastruktúra (pénztár, öltözõ, büfé és illemhely), ami a muködtetéséhez feltétlen szükséges. Mindenesetre a látottak alapján úgy tunik, hogy a belépokbol befolyt pénz nem igazán elég a környék rendezésére, megfelelo kiépítésére.

Pedig a befolyt pénzbõl meg lehetne teremteni a normális megközelíthetoséget, a kulturált parkolást, a szemétgyujtést és elszállítást. Bevallom, én annak örülnék a legjobban, ha a természetvédelem kezelné a területet, megorizve a forrás eredeti, természet alkotta szépségét, és a fürdõzni vágyók egy erre külön megteremtett távolabbi részen - az újonnan felépített gyógyszállóban - hódolhatnának a termálvíz adta gyönyöröknek. El lehetne vezetni odáig a forrás vizének egy részét, természetesen ügyelve, hogy a látványt ne csúfítsa, a forrást pedig ne károsítsa és zsákmányolja ki. Ilyen esetben mindenki szívesen fizetné ki a séta díját, és a látogatók pénze a természetvédelem oltárára kerülne.

 

Rianna
2003. április 29.

 

A lap tetejére

Kapcsolódó cikkek:


Egerszalók: ami befolyik, az rögtön kifolyik (index.hu)


Hova fejlődik Egerszalók? (zoomania.hu)


Vége a romatikázásnak az egerszalóki erdőben(index.hu)

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS